Is dit het brood van de toekomst?

Ik zie het deze week bij de Veldkeuken opnieuw: als mensen hun hart volgen in wat ze doen en daarbij de juiste partners in crime vinden, ontstaan er fantastische dingen.

Toen ik gisteren me Juliëtte op het punt stond om te vertrekken naar de winkel van de Veldkeuken, waar ik een dagje ging meelopen, kwam René naar buiten gerend. “Wacht, dit moeten jullie proeven!” Hij heeft een beboterd sneetje luchtig desembrood bij zich met een stevige korst. Het smaakt fantastisch.

Maar wat het brood bijzonder maakt, is de ongebruikelijke samenstelling. Het is een tarwevolkorenbrood gemaakt van Extase tarwe geteeld door Ale & Hero Havenga van Landgoud in Groningen. Aan het meel, dat René gisteren in zijn eigen molen heeft gemalen, zijn grofgemalen veldbonen toegevoegd (12,5%) die geteeld zijn in Almere door Herman Navis.

Veldbonenplanten nemen stikstof op uit de lucht en binden dit in de bodem voor het volgende gewas. Door diepe worteling verbeteren ze de bodem en de lange bloeiperiode zorgt voor veel insecten. Veldbonen worden ook in stroken afwisselend met tarwe geteeld of zelfs door elkaar heen, waardoor de veldbonen weer zorgen voor een betere kwaliteit tarwe.

De passie en skills van René zorgen ervoor dat de ingrediënten samenkomen in een perfect smakend brood. En door de toevoeging van veldbonen is het brood lager in koolhydraten en hoger in plantaardig eiwit.

Het kan dus echt: een betere bodem, meer biodiversiteit, gezondheid en smaak laten samenkomen in een fantastisch product ✌️