Hoe kun jij nu bijdragen aan de voedseltransitie?

We moeten om naar een toekomstbestendig voedselsysteem. Maar hoe kun jij nu aan de slag met het bijdragen aan die transitie?

🫛 Doe boodschappen bij een biologische of regeneratieve boer in de buurt of bestel bij lokale voedselaanbieders als Rechtstreex of De Streekboer. En nee, dit hoeft niet altijd duurder te zijn en steeds meer boeren, zoals Erve Kiekebos, werken met solidaire betaling. Er zijn veel sites die je op weg helpen met kopen bij de boer, zoals bijvoorbeeld Eet Natuurlijk Lokaal in regio Rotterdam. Te ingewikkeld? Kies dan vaker voor biologisch in de supermarkt.

🫛 Sluit je aan bij een zelfpluktuin, een community boerderij als Herenboeren of neem een groenteabonnement bij een boer in de buurt. Het langere termijn commitment dat je hiermee geeft, stelt een boer in staat om verder te investeren. Je mag vaak ook zelf helpen oogsten en dat is weer heel fijn voor jou.

🫛 Switch stap voor stap naar betere producten. Een cadeautje versturen? Kies voor een theepakket van biodiversiteitsvergroter Wilderland. Lekkere chocolade? Neem de biologische, CO2 neutrale van De Chocolatemakers. Biologische, gezonde crackers? Die van Kari’s Crackers worden gemaakt door mensen met een afstand tot arbeidsmarkt.Voor veel is er wel een beter alternatief, óók in de supermarkt.

🫛 Stap met je poten in de klei. Arbeid organiseren is één van de grootste uitdagingen van boeren die het anders doen. Veel boerderijen zijn heel blij met vrijwilligers, maar ook met betaalde krachten. Ik kan uit eigen ervaring zeggen dat niks zo helend werkt dan oogsten, zaaien of wieden. Denk daar eens aan als je toe bent aan ‘me time’ en meld je bijvoorbeeld aan bij de Seizoensarbeiders of ga appels plukken bij de Buytenhof.

🫛 Heb je wat geld dat je kunt investeren? Zorg ervoor dat het terecht komt bij boeren en bedrijven die werken aan de voedselketen van de toekomst. Financier bijvoorbeeld regeneratieve landbouwgrond via Lenteland, Land van Ons en Aardpeer of help een boer in de regio met het financieren van de opstart van een voedselbos. Startende food ondernemers zijn ook vaak blij met extra groeigeld.

🫛 En werk je in de food? Breng je idealen mee naar de werkvloer. Dat klinkt misschien logisch, maar veel mensen maken zich ’s avonds in bed zorgen over de toekomst van de planeet en gaan de volgende dag vrolijk aan de slag met juist de acties die bijdragen aan die zorgelijke toekomst. Doe jij nu echt wat in je macht ligt om het verschil te maken?

Voor veel van bovenstaande acties kun je terecht bij de peasmakers die ik bezocht heb op mijn reis. Een overzicht daarvan vind je hier.

🌱Geniet je van mijn verhalen en wil je mijn missie steunen? Neem dan ook je Petje Af & ontvang mijn (reis)dagboek.🌱

📷 Letterlijk aan de slag bij regeneratieve boerderij Erve Kiekebos