Boerderij de Buytenhof brengt mensen weer in contact met ons eten

Deze week ben ik aan de slag bij Zorgboerderij de Buytenhof in Rhoon. Wat deze plek bijzonder maakt, is dat het wekelijks duizenden mensen betrekt bij de productie van ons voedsel.

Peasmaker Wiard Visser runt de Buytenhof samen met zijn moeder Marianne en vader Ad. De activiteiten van deze landbouwonderneming zijn amper in het kort samen te vatten. De basis is simpel: er worden op 50 hectare appels en peren, granen en groente geteeld. (Nog) niet biologisch, wel zo natuurlijk mogelijk.

Maar de aantallen mensen die betrokken worden bij de productie en verwerking, is verre van simpel te noemen. De fruitpluk draait bijna volledig op tientallen betrokken vrijwilligers, waar ik deze week samen mee mag plukken. Daarnaast komen er iedere week duizenden bezoekers uit de hele omgeving naar de boomgaard om zelf appels en peren te plukken.

Op het erf is een prachtige en drukke boerderijwinkel te vinden met eigen producten als groente, fruit, jam, sap, huttentutolie (it’s a thing!) en granen. De producten worden gedeeltelijk gemaakt door zorgklanten, die ook werken in de theeschenkerij. In het totaal zijn er zo’n 25 mensen die als dagbesteding meewerken in het bedrijf.

Sinds kort ligt er ook een permacultuur moestuin en bloementuin op het terrein, waar bezoekers zelf kunnen plukken. Voor kids en oudere enthousiastelingen worden er op en om het erf workshops georganiseerd en ook scholen zijn er welkom.

Het sociale hart van Wiard en zijn ouders zorgt ervoor dat zij hun prachtige paradijs onder de rook van Rotterdam met iedereen willen delen. Mocht je in de buurt zijn, kom dan vooral zelf ervaren hoe bijzonder deze plek is.

Enne, als je snel bent dan kun je nog zelf je appels en peren plukken.