Duiken in de wereld van haver
Deze week ben ik aan de slag bij peasmaker Rob van den Berg van Meesters van de Halm. Hier duik ik in de wereld van haver.
Meesters van de Halm is een graanpletterij die al sinds 1977 allerlei granen verwerkt tot de lekkerste biologische granola, muesli en havermout. Haver heeft hierin de hoofdrol, maar ook gerst, quinoa, spelt, boekweit etc doen mee. Alles is biologisch, plantaardig en 70% van de ingrediënten komt uit Nederland. Van het pletten tot het mengen, van het roosteren tot verpakken: alles gebeurt in huis en daarmee is Meesters van de Halm uniek in Nederland.
Zoals iedere week, leer ik ook hier veel nieuws. Ik wist bijvoorbeeld niet dat haver eerst verhit moest worden om te voorkomen dat de vetten in de korrel oxideren, wat een ranzige smaak tot gevolg heeft. Dus worden de haverkorrels eerst kort geroosterd op zo’n 95-105 graden. Daarna worden ze of heel gelaten of in stukjes gesneden. De hele korrels worden havervlokken, de stukjes korrel worden havermout of verkocht als havergrutten.
Haver is populairder dan ooit en inmiddels maakt de Meesters van de Halm tientallen soorten havergranola’s en muesli’s. Deze worden verkocht onder het eigen merk bij EkoPlaza en in de webshop. Maar ook worden er veel private label producten gemaakt en is er een aparte glutenvrije productielocatie. De trend op dit moment is granola laag in suiker, hoog in eiwit en met een goede crunch.
Ik hielp gisteren met het maken van de suikerarme granola. Deze bevat naast Nederlandse havervlokken, havervezel en noten, ook sojavlokken en appelpuree. De granola wordt eigenlijk net zo gemaakt zoals je thuis zou doen. De droge ingrediënten worden gemengd met de natte. Vervolgens gaat alles met een grote schep de bakplaat op en dan de oven in. En dat ruikt (en smaakt) heerlijk!
Ik ben Chantal en reis door het land in mijn camper searching for peas. Ik maak verhalen vol inspiratie over peasmakers; voedselveranderaars die werken met hun hart en zo de wereld veranderen. Ik ga aan de slag bij ze voor een dag of week. Zo leer ik hun missie beter kennen en kom ik erachter wat hen drijft als persoon. In de tussentijd probeer ik te ontdekken wat het voor mij betekent om een goed leven te leven. Mijn ervaringen deel ik met jullie.