Alles is liefde bij de Veldkeuken

Deze week ben ik aan de slag bij peasmaker René van der Veer van bakkerij en landgoedkeuken ‘De Veldkeuken’.

René runt deze iconische plek op landgoed Amelisweerd & Rhijnauwen, vlakbij Utrecht, samen met zijn vrouw Juliëtte Borggreve. Toen ik in Utrecht woonde kwam ik hier wekelijks en de Veldkeuken heeft dan ook een bijzonder plekje in mijn hart. Dat plekje deel ik maar al te graag met jullie.

René en Juliëtte begonnen in 1999 met koken en verkopen vanuit een bakfiets in het open veld. Inmiddels is de bakfiets ingeruild voor een prachtige bakkerij, winkel en restaurant. Vanaf het prille begin doen ze alles biologisch en de Veldkeuken was als één van de eerste in NL 100% biologisch gecertificeerd.

Het is de missie van René en Juliëtte om te laten zien dat je eerlijk, respectvol en betaalbaar kunt koken met aandacht voor mens, natuur en dier. Waar mogelijk van het landgoed en met boeren en telers uit regio. Ambacht en passie zijn essentiële ingrediënten bij alles wat ze doen.

Het Veldkeuken restaurant is vegetarisch en laagdrempelig en zit altijd bommetje vol. Maar de afgelopen dagen liep ik mee met René in de bakkerij, zijn grote passie. René bakt met zoveel mogelijk Nederlandse granen als Emmer en Utrechtse blauwe en maalt inmiddels zo’n 40% van die granen zelf in twee eigen molens.

Het biologische brood en gebak van de Veldkeuken behoort tot de beste van ons land en René inspireert bakkend Nederland met zijn passie en kennis. Veel bakkers gaan er stage lopen en boeren telen graag granen voor al het lekkers.

René en Juliëtte zijn en blijven voorlopers. Ze hebben duizenden ideeën, maar zien ook duidelijk in wanneer genoeg genoeg is. Ze leven in ‘symbiose’ met hun omgeving. Daar past simpelweg geen oneindige groei bij. Maar het kan wel altijd beter en mooier. Want dat is wat ze willen: een mooie plek en ervaring creëren voor iedereen.

Ik hielp de afgelopen dagen mee in de bakkerij waar we o.a. Pain Gris maakten met rogge geteeld door het Utrechts Landschap. Speciaal voor valentijn, mét hartjes.

Ben je binnenkort in de buurt? Ga langs voor een prachtige wandeling met lunch of een goed brood. Maar pas op, want voor je het weet hebben ze ook een plekje in jouw hart gestolen.

IMG_0744 copy
IMG_0750 copy
IMG_0757 copy
IMG_0762 copy