Peas of Me zomertour stop 4: Joep van de Bool – Tuinderij de Waog

Biologische watermeloen en zoete aardappel uit Limburg? Joep van de Bool van biologische tuinderij De Waog, de volgende stop op mijn zomertour, doet het gewoon.

Joep werkt sinds 2012 op de tuinderij en heeft het bedrijf net overgenomen van zijn ouders. Zij waren destijds biologische pioniers en het biologisch telen zit Joep dan ook in het bloed. Het bedrijf is in zijn aanwezigheid gegroeid van 5 naar 50 hectare. Van het land komen maar liefst 40 verschillende gewassen als snijbiet, flower sprouts, yacon, courgette en palmkool. Hij levert aan (biologische) supermarkten, restaurants en verkoopt het lekkers in de eigen boerderijwinkel.

Joep is niet bang om nieuwe dingen te proberen. Zo teelde hij als één van de eerste zoete aardappel, wat nu zijn grootste product is. Hij teelt yacon en watermeloen is het nieuwste pareltje. De meloenen vragen wel om droog en zonnig weer, wat op het moment een uitdaging is. Maar ik heb de watermeloen geproefd en… wow! Hoe mooi is het dat we nu ook dit soort producten biologisch en dicht bij huis kunnen telen?

Joep zijn geheime ingrediënt voor succes is er vroeg bij zijn. Het gunstige klimaat in Limburg zorgt ervoor dat hij met de meeste gewassen, zoals nu met pompoen, net iets eerder is dan de rest. Dat proces versnelt hij door het land af te dekken met biologisch afbreekbaar folie, wat zorgt voor een warmere bodem. Door vroeg in het seizoen te kunnen leveren, is de prijs vaak beter. En dat loont: het bedrijf groeit al jaren op een rij.

De uitdaging voor Joep is genoeg goede mensen vinden. De vele verschillende teelten, het snel moeten schakelen en de biologische manier van telen vragen om veel handwerk. Dus er zijn eigenlijk altijd handjes tekort. Maar hier wil je werken! Ik word blij van alle verschillende gekleurde groente en de mooie omgeving aan de Maas.

Ben je binnenkort in Limburg? De winkel is op vrijdagavond en zaterdag open. Maar het lekkers van Joep kun je vaak ook vinden bij Odin of Ekoplaza. Check de site voor meer info.