Op de ‘weed camping’ bij No Shit Food

Deze week ben ik aan de slag bij Joost van Strien van No Shit Food. Joost teelt vegan groente. Nu denk je vast: groente is toch altijd vegan? Nee dus.

Joost teelt namelijk biologische groente zonder dierlijke mest. Vandaar no shit. Dat doet hij in Ens, waar boerderij Zonnegoed (92 hectare) gevestigd is. Hier teelt Joost aardappel, ui, pompoen, rode biet, spelt en wortel. Officieel biologisch, maar eigenlijk biologisch dynamisch. Alleen moet je voor die laatste dierlijke mest gebruiken en dat doet Joost dus niet meer.

Joost gelooft dat het gebruik van dieren in de landbouw drastisch gaat verminderen. Akkerbouwbedrijven zonder dieren moeten het dan simpelweg wel zonder dierlijke mest stellen. Dus daar kun je maar beter klaar voor zijn. En Joost wil bewijzen dat het kan.

Hoe dat werkt, telen zonder dierlijke (of chemische) mest? Door gebruik te maken van wisselteelten. Veel aandacht voor de bodem en die zo weinig mogelijk verstoren door bijvoorbeeld niet te ploegen. Daarnaast bemesten met plantaardige mest en compost. Dit is het vierde teeltjaar zonder mest. No shit, het lijkt te kunnen.

Het liefst wil Joost zijn groente afzetten in eigen boxen of verkopen bij een (online) retailer met zijn ‘No Shit Food’ verhaal. Want juist zo kan hij laten zien dat de toekomst echt plantaardig kan zijn. Maar ja, marketing en zo is weer een hele andere tak van sport dan akkerbouwer zijn. Dus die challenge moet Joost nu aangaan.

Deze week sta ik op de ‘weed-camping’ op Zonnegoed. Veelal jonge mensen kamperen op de boerderij om te helpen met onkruid wieden. Want bij biologisch kun je niet spuiten dus onkruid gaat er handmatig uit. Zo’n camping is niet perse de meest efficiënte weg van arbeid organiseren. Maar Joost vind het belangrijk om mensen te betrekken bij wat hij doet, dus dit past daarbij.

Naast voor veel zweetdruppeltjes, zorgt het tropische weer ook voor een echt vakantiesfeertje. Wieden gebeurt volgens het tropenrooster: in de middag vrij en in de avond nog even het land op.

Wil je komen kijken hoe Joost werkt? Op 24 en 25 juni is er een rondleiding en lunch op de boerderij. Aanmelden kan hier.