Kennismaken met een regeneratieve permacultuur boerderij

Ik ben gisteren aangekomen op een boerderij waar alles nieuw voor me is: er zijn alleen maar meerjarige gewassen en er wordt niet geploegd.

Ik ben op de regeneratieve permacultuur boerderij Schevichoven van peasmakers Maarten en Eliette van Dam in Leersum. De focus ligt hier op gezond voedsel produceren op een manier die de bodem en biodiversiteit herstelt. En nog het belangrijkste misschien: op een manier die moet gaan bewijzen dat het ook financieel uitkan. Een noodzaak om bij te kunnen dragen aan de voedselketen van de toekomst.

Het is een prachtige plek met rijen vol verschillende gewassen door elkaar heen geplant. Ik zie veel bessensoorten waar ik nog nooit van heb gehoord, druiven, artisjokken, fruitbomen en asperges. Rondlopend dacht ik: waar zijn de pompoenen, bieten en wortels? Toen realiseerde ik me dat dit natuurlijk eenjarige planten zijn. Ze worden gezaaid, geoogst en gaan de grond weer uit.

Is dat slecht? Ik weet het niet. Maar volgens de principes van permacultuur en regeneratieve landbouw, gebruik je zoveel mogelijk vaste meerjarige gewassen. Zo verstoor je de bodem zo min mogelijk. Deze week dompel ik me onder in deze vorm van landbouw. Gisteren maakte ik alvast hands-on kennis door het opbinden van de kiwibessen en het maaien van de paden tussen de gewassen.

IMG_8981 copy
IMG_8987 copy
IMG_9017 copy
IMG_8982 copy
IMG_8999 copy
IMG_9003 copy
IMG_8984 copy
IMG_8985 copy