Het voedsel van de toekomst: de eikel
Stel: er is een gewas dat supergezond en veelzijdig is, waarvoor geen mest of andere input nodig is en je kunt het zelfs produceren bij extreme weersomstandigheden. En, we benutten het nu totaal niet… Ik introduceer het voedsel van de toekomst – de Eikel.
Ja, je leest het goed, de eikel. Peasmaker Alfredo Cunhal Sendim van Montado do Freixo do Meio laat me deze week zien hoe bijzonder lekker en veelzijdig dit nootje is.
In Portugal vind je de eik overal. Hij ziet er wat stekeliger uit dan bij ons en is vaak prachtig bekleed met allerlei soorten mos. Hier op Montado do Freixo do Meio staan zo’n 8 soorten op de 600 hectare. Maar eikels zijn dus niet alleen om aan varkens te voeren of herfstpoppetjes van te maken. Ik eet al de hele week eikels in allerlei vormen. Ze smaken een beetje zoals kastanjes en zijn ook zo te gebruiken. Ze worden gezien als superfood en zitten bomvol antioxidanten.
Alfredo gelooft heilig in de eikel als het voedsel van de toekomst. De hoge voedingswaarde en veelzijdigheid in gebruik zijn uniek en ze vallen letterlijk zo uit de boom. Alfredo zet dan ook vol in op de oogst, verwerking en verkoop van de “bolota”. En dat is nog best een uitdaging, want werkelijk alles moet nog uitgevonden worden. We oogsten deze week bijvoorbeeld met een kleine raapmachine. Maar we harken de eikeltjes ook gewoon bij elkaar, waarna ze worden opgezogen door een soort stofzuiger.
Na de oogst worden de eikels geschoond en met warmte gedroogd. Zo worden ze houdbaar gemaakt en de eventuele bitterstoffen eruit gehaald. Daarna worden ze gekraakt, gezeefd en kunnen ze verwerkt worden. ‘Learning on the job’ is hier het motto en alles wat geleerd wordt, dient weer als input voor de volgende oogst. Het liefst wil Alfredo enkel de eikels op grote schaal oogsten, verwerken en als hele eikel doorverkopen. Want uiteindelijk is hij boer en geen maker.
Maar om de potentie van de eikel te laten zien en proeven, wordt hij door Montado do Freixo do Meio verwerkt tot allerlei lekkers zoals koekjes, brood, brownies, paté, ‘koffie’, meel en mijn favoriet: een fantastische vegan burger. En de eikel populair maken is belangrijk. Want ja, hij wordt in Portugal al eeuwenlang gegeten. Maar toch staat de eikel hier, net als op veel plekken in de wereld, vooral bekend als armeluisvoedsel.
Echter verandert dat in rap tempo. Jongere generaties ontdekken de eikel als superfood en dat kan eigenlijk ook niet anders met al het lekkers dat ik hier proef. Ik zie het succes van de eikel dan ook zeker voor me in noord Europa. Het is ongelofelijk zonde dat we de eikel niet massaal oogsten en verwerken. Hier in Portugal, maar ook in Nederland. De combi van de veelzijdigheid, de rijkdom aan voedingsstoffen en de low-input productie maken het tot een no brainer als het om het voedsel van de toekomst gaat.
Alfredo levert zijn eikels al in Nederland aan restaurant de Nieuwe Winkel. Mocht ook jij kansen zien voor de eikels of het eikelmeel van Alfredo in jouw producten? Laat dan van je horen. Hij stuurt ze met alle liefde naar Nederland. En kom ook vooral kijken op deze prachtige plek als je in de buurt bent.
ps. Hier lees je wat Montado do Freixo do Meio nog meer doet.
🌱 Geniet je van mijn verhalen en wil je mijn missie steunen? Neem dan ook je Petje Af & join the grouppeas 🌱
Ik ben Chantal en reis door het land in mijn camper searching for peas. Ik maak verhalen vol inspiratie over peasmakers; voedselveranderaars die werken met hun hart en zo de wereld veranderen. Ik ga aan de slag bij ze voor een dag of week. Zo leer ik hun missie beter kennen en kom ik erachter wat hen drijft als persoon. In de tussentijd probeer ik te ontdekken wat het voor mij betekent om een goed leven te leven. Mijn ervaringen deel ik met jullie.