Natuurlijk voedselparadijs Montado do Freixo do Meio

Deze week ben ik aan de slag bij Montado do Freixo do Meio. Deze plek is zo ongelofelijk divers dat ik eigenlijk een paar maanden zou moeten blijven om te kunnen bevatten wat hier allemaal gebeurt.

Mijn camper is geparkeerd in het binnenland van Portugal ten oosten van Lissabon. Ik sta in het hoge gras en hoor niks anders dan vogels, schapen en kikkers. Ik ben te gast op het enorme landgoed van Alfredo Cunhal Sendim dat al generaties lang in de familie is. Het is de missie van Alfredo om deze 600 hectare te beheren op een manier die overvloed opbrengt, maar wel in totale balans met de natuur.

Tja, wat gebeurt hier allemaal…. Montado do Freixo do Meio is één van de eerste biologische productiebedrijven van Portugal. Er wordt hier groente geteeld en verkocht via het CSA model. Er worden olijven en kurk geproduceerd en druiven voor wijnproductie. Er zijn verschillende voedselbossen aangeplant om ook deze teelt verder te onderzoeken. Er wordt nergens geploegd en het land wordt onderhouden door paarden, schapen, varkens en koeien die zoveel mogelijk leven zoals in het wild.

De producten van het landgoed worden verwerkt tot eigen producten als saus, olie, koekjes en honing en verkocht in eigen webshop en winkel. Educatie is één van de belangrijkste doelen van Alfredo. Er komen 8000 bezoekers per jaar naar het landgoed en schoolklassen zijn welkom in het eigen schoolgebouw om te leren over voedsel, natuur en de prehistorische geschiedenis van dit gebied.

Maar eigenlijk ben ik hier niet voor dit alles. Ik ben hier namelijk voor dé focus van Montado do Freixo do Meio en het voedsel van de toekomst: de eikel. De eik is hier de meest voorkomende boom en er groeien op dit landgoed zo’n 230 soorten. Ik help deze week met de oogst en verwerking. Daarover veel meer later deze week.

Ps. Mocht je je afvragen waarom Alfredo met deze prijs op de foto staat? Hij won in 2006 de Nederlandse Slagers Vakwedstrijd in de categorie biologische kookworsten. En dat kan niet iedere Portugees (of Nederlander) zeggen.