‘The biggest mini forest’ leert me wat regeneratief boeren écht is

Al tijden ben ik op zoek naar wat ‘regeneratieve landbouw’ nu eigenlijk is en vooral hoe je de kern makkelijk kunt uitleggen. Ik denk dat ik eindelijk het antwoord gevonden heb.

Een manier om biodiversiteit te vergoten, de bodem beter achterlaten dan hoe je hem aangetroffen hebt… dat en meer gaat er door mijn hoofd als ik eraan denk wat regeneratief boeren is. Maar bij Terra Sintropica ontmoette ik Luís Afonso en hij gaf me een uitleg die klikte. En eentje waarvan ik denk: ja, daar zou al onze landbouw aan moeten voldoen. Komt ie….

“Regeneratieve landbouw is een aanpak die erop gericht is om in een divers en veerkrachtig ecosysteem overvloed te generen voor de komende generaties. De taak van de boer gaat veel verder dan voedselproductie; die legt de basis voor een heel nieuw ecosysteem. Zelfs als de boer zich terugtrekt, dan zorgt de natuurlijke ontwikkeling van dat systeem ervoor dat het gebied voedsel blijft leveren voor mens en dier en de bodem verrijkt wordt.”

En het mooie is, van deze definitie maakt Luís samen met zijn partner Laura Cruz realiteit. Ze zijn namelijk samen “The Biggest Mini Forest” movement gestart, waarvan ik afgelopen weekend een workshop mocht volgen. The Biggest Mini Forest is een zeer laagdrempelige manier om op 4 vierkante meter je eigen voedselbos te starten. Zo kun je je eigen voedsel produceren en tegelijkertijd dus bouwen aan dat veerkrachtige ecosysteem.

De methode vraagt om weinig middelen en iedereen is in staat het mini forest aan te leggen. Door gebruik te maken van principes van syntropische landbouw en de Miyawaki methode, groeit het bos enorm snel en kun je (hier in Portugal) soms al binnen een jaar je fruit oogsten en binnen een paar maanden verse groente. Het aanleggen vraagt om wat werk, maar als het bosje er eenmaal ligt, bedruipt het vrijwel zichzelf. Je kunt de kleine plotjes één voor éen in je (gemeenschappelijke) tuin aanleggen, maar ook als biodiversiteits-eiland kunnen ze toegevoegd worden aan monoculturen.

Het project van Luís en Laura is eigenlijk pas net gestart. De bedoeling is om een beweging te creëren waarbij ‘miniforesters’ elkaar helpen met aanleggen en zaden en stekjes uitwisselen. Megasterk, want al die kleine eilandjes samen kunnen echt het verschil gaan maken. Het stel zou het fantastisch vinden om de movement ook in Nederland van de grond te krijgen. Heb je interesse om hieraan bij te dragen? Laat het me weten!

Wil jij ook bijdragen aan mijn missie? Join the grouppeas hier