Streekboer Ale en zijn boerderij ‘aan het begin van de wereld’

Gisteren ontmoette ik Ale Havenga van biologisch akkerbouwbedrijf Landgoud. Ale kreeg het voor elkaar om mij vanaf de eerste minuut anders naar dingen te laten kijken.

Ik ga op weg naar Ale met peasmaker Sandra & haar dochtertje en collega Monique van de Streekboer. De rit naar de boerderij van Ale aan de Groningse Waddenkust is magisch. Het is een landschap als geen ander en het is er oorverdovend stil. Als we binnenkomen zeg ik tegen Ale dat het een beetje voelt als het einde van de wereld. Hij zegt: “nee hoor, dit is het begin van de wereld”.

Ale is 75 jaar en één brok inspiratie. Hij vertelt dat zijn 50e levensjaar voor hem een kantelpunt was. Toen ging hij nadenken over het ‘waarom’ van het leven. Het resultaat was een omschakeling van zijn akkerbouwbedrijf van gangbaar naar biologisch.

Ale teelt biologische (oer)granen die hij levert aan o.a. De Veldkeuken voor fantastisch brood. Hij teelt zwarte mosterd, groenten en bessen en veel daarvan verwerkt hij tot eigen eindproducten zoals pasta, mosterd en siroop. Door dit te doen, heeft hij meer controle over de afzet en houdt hij zelf meer over. De producten levert hij o.a. aan De Streekboer, waar ik op dit moment op bezoek ben.

Ale liep al vroeg op de troepen vooruit en dat is nog steeds zo: de prachtige producten, zijn visie op het voedselsysteem en de manier van werken vanuit samenwerking en verbinding. Maar activistisch is hij ook. De energie die hij heeft om het voedselsysteem de juiste kant op te duwen, lijkt onuitputtelijk.

Toen ik wegging bedacht ik me dat Ale zomaar eens gelijk zou kunnen hebben. Misschien ís zijn boerderij wel het begin van de wereld.

IMG_0268 copy
IMG_0267 copy
IMG_0277 copy
IMG_0279 copy