Peas of Me zomertour stop 3: Winny van Buuren – Vrienden van Velhorst

De volgende stop op mijn Peas of Me zomertour is een peasmaker die ik vorig jaar bezocht, Winny Van Buuren van natuurinclusief akkerbouwbedrijf Vrienden van Velhorst in Lochem.

Op mijn reis kom ik veel boeren tegen die het anders willen gaan doen: zelf producten maken, omschakelen naar (meer) plantaardig of afzetten in de korte keten. Maar hoe vlieg je dat aan? Winny wil boeren met dit soort vraagstukken helpen om hun ondernemersdroom te verwezenlijken.

Winny runt samen met haar man Arjen hun akkerbouwbedrijf van 200 hectare. De gewassen verwerken zij deels tot eigen producten zoals havermout, pasta, parelgerst en koolzaadolie. Deze worden zoveel mogelijk lokaal in de korte keten afgezet. Arjen richt zich op de teelt en Winny ontfermt zich over de producten, sales, communicatie en marketing.

Winny is geen ‘traditionele’ boerin. Ze werkte vrijwel haar hele leven voor KPN en woonde in de stad. Haar liefde voor Arjen bracht haar naar de boerderij. Hier is ze tot bloei gekomen en heeft ze het agrarische ondernemerschap omarmd. Het werken met de natuur geeft haar energie, ze voelt zich thuis op de boerderij. Maar Winny zoekt ook naar hoe zij vanuit haar kracht nog meer kan bijdragen.

Winny wordt blij van samen met anderen dingen voor elkaar krijgen die bijdragen aan haar missie: een gezonde bodem creëren en zorgen dat zoveel mogelijk mensen weten dat die bodem enorm belangrijk is. Want een gezonde bodem is het fundament van ons bestaan en zorgt voor goed en lekker voedsel, ook in de toekomst.

Winny maakt directe impact door de werkwijze op haar eigen boerderij, maar wil die impact verder vergroten door ook andere ondernemers te helpen met haar kennis en ervaring. Ze vroeg mij om haar te helpen haar plan verder te vorm te geven en dat was een eer om te mogen doen.

Ik denk dat Winny met haar dienst echt iets kan betekenen voor de voedseltransitie waar we middenin zitten. Dus mocht je haar hulp kunnen gebruiken: weet haar te vinden!