Maak kennis met de helden Pigeon Pea en de Moringa boom

Planten en bomen zijn onze uitweg uit de grote crisissen van deze tijd. Check nou deze twee eetbare helden die ik afgelopen week voor het eerst ontmoette in de Orchard of Flavours van peasmaker Miguel Cotton.

Maak kennis met de Pigeon Pea (foto 1 en 2) en de Moringa boom (foto 3 en 4).

🌳 De Pigeon Pea is eigenlijk een soort linzenstruik. Deze snelgroeiende struik gaat extreem goed in droge gebieden en is een stikstofbinder. Aan de plant komen peulen met erwten die heel veel op linzen lijken en ook qua voedingswaarde en smaak doen ze niet onder. De struik groeit vooral in India, maar in de Portugese Algarve doet hij het dus ook top. Miguel gelooft dat de Pigeon Pea het ook goed zal doen in Nederland als eenjarige struik. Ik neem zaden mee, dus welke (hobby)boer wil aan de slag?

🌳 De Moringa boom komt uit Azië maar is ook volop in Afrika te vinden. Hij houdt van warme en droge gebieden. De Moringa wordt ook wel Miracle tree genoemd en met goede reden. Vrijwel alles aan deze boom kun je eten; de jonge peul, de wortels en de bloemen. Maar die bladeren… wow! Die eet je als groente en bevatten meer eiwit dan eieren, meer ijzer dan spinazie en meer calcium dan melk. Niet in Nederland te telen helaas want de wortels houden niet van veel water. Maar in Portugal doen ze het heel goed, dus wellicht in de toekomst volop in Zuid-Europa?

Ik kom er meer en meer achter hoe ongelofelijk magisch planten en bomen zijn en we benutten hun enorme potentie nog lang niet. Er zijn er zoveel die mega voedzaam voor ons zijn en ze kunnen ons helpen om ons eetpatroon plantaardiger en lekkerder te maken. Het op de juiste manier planten herstelt de bodemkwaliteit en biodiversiteit. Daarnaast kunnen ze droge en warme gebieden weer tot leven wekken waar dat misschien onmogelijk lijkt. En dit allemaal is hard nodig de komende tijd.

Echt, planten zijn de BOM. Als je één ding zou moeten kiezen om bij te dragen aan een leefbare toekomst, dan zeg ik: ga planten. Al is het maar een vierkante meter.

ps. meer weten over waarom Miguel deze en andere eetbare subtropische bomen naar de Algarve haalt? Check het hier.

Wil jij ook bijdragen aan mijn missie? Join the grouppeas hier