U moet de (biologische) groenten van HAK hebben

Deze week ben ik bij peasmaker Timo Hoogeboom van HAK. HAK lijkt een wat vreemde eend in mijn rijtje peasmakers, maar het is juist één van de meest inspirerende plekken die ik heb mogen bezoeken. 

HAK is niet nieuw of hip, ze bestaan al sinds 1952. Hun producten, groente, fruit en peulvruchten in glas, blik en zak zijn niet baanbrekend. Maar toch is HAK met recht een voedselveranderaar te noemen. Timo en zijn team hebben namelijk onlangs besloten om hun hele assortiment om te zetten naar biologisch. In 2027 moet die transitie afgerond zijn.

En nee, het HAK team weet nog niet precies hoe ze het voor elkaar gaat krijgen. Zijn er wel genoeg geschikte grondstoffen? Kan met biologisch wel de ‘HAK kwaliteit’ gegarandeerd worden? Wil de doelgroep wel mee op dit pad? Maar toch zet HAK de stip op de horizon en gaat er vol voor. Omdat ze denken dat het simpelweg de enige manier is om op een toekomstbestendige manier voedsel te produceren.

HAK is hiermee een voorbeeld voor alle bedrijven. Het is verleidelijker om kleine stapjes te zetten, te focussen op wat vandaag de dag haalbaar lijkt. Maar deze tijd vraagt om leiderschap, om een duidelijke visie waar het heen moet. En dat gecombineerd met een flinke dosis kwetsbaarheid. Want gaat het wel lukken? Die spanning is ook bij HAK voelbaar. Maar zorgen niet juist grote dromen en ambities ervoor dat mensen met je mee willen doen?

Deze week mag ik letterlijk en figuurlijk een kijkje in de keuken nemen. Ik loop mee in de productie, ga op bezoek bij HAK-boeren, haak aan bij proefsessies en innovatiemeetings. De mensen die hier werken doen dat vaak al een leven lang en hebben een grote passie voor het merk. Het is fantastisch om die dynamiek te mogen ervaren.

Ja, u moet echt de groenten van HAK hebben.