Met de poten in de klei bij Lenteland boerderij Erve Kiekebos

Deze week ben ik aan de slag in het Gelderse Empe op Lenteland boerderij Erve Kiekebos van peasmakers Jaap Fris en Niels Moshagen. Eigenlijk is alles aan Erve Kiekebos anders dan je zou verwachten.

Jaap en Niels besloten 5 jaar geleden om te onderzoeken of het mogelijk zou zijn om een eigen boerderij te starten. Ze hadden nog nooit geboerd, komen niet van de boerderij en hebben geen opleiding in die richting.

Het pad van de twee kruist elkaar zo’n 7 jaar geleden tijdens rookpauzes op de locatie waar ze beiden een werkplek huren. Ze gaan samenwerken, doen allerlei projecten rondom sociaal ondernemen en worden uiteindelijk gegrepen door voedsel en de bodem. Deze interesse gaat zover, dat ze besluiten dit onderwerp tot hun focus te maken.

Hun droom wordt het runnen van een eigen boerderij, samen met hun gezinnen. Maar al snel komen ze erachter dat het vinden van land in Nederland praktisch onmogelijk is. En eigenlijk ook krom georganiseerd. Want waarom zou landbouwgrond van één persoon moeten zijn en daarbij ook nog eens maximaal moeten renderen? Dat kan toch alleen maar voor perverse prikkels zorgen?

Ze komen in contact met Wouter Veer van Lenteland en starten de eerste Nederlandse Lenteland boerderij. De grond van dit type boerderij is niet in het bezit van één eigenaar, maar iedereen die betrokken wil zijn kan mede-eigenaar worden. Daarnaast staat bodemherstel centraal en is het uitgangspunt dat voedselproductie in balans moet zijn met mens, dier en omgeving.

Ik help deze week o.a. mee in de florerende groentetuin die zorgt voor wekelijkse pakketten voor 30 gezinnen. Fruitbomen en -struiken zijn aangeplant, koeien zorgen voor begrazing, bemesting en vlees en in de toekomst komen er kippen bij. Verder moet de boerderij een ontmoetingsplek worden voor de lokale community en een voedselhub voor boeren in de omgeving. Maar ook een B&B en horeca staan op de planning.

Jaap en Niels hebben inmiddels veel kennis en een groot netwerk, maar doen alles voor het eerst. Ik mag deze week onderdeel zijn van hun ‘intelligent vooruit struikelen’ op de boerderij. En jeetje wat een doorzettingsvermogen en visie hebben deze gasten. Ze staan met beide poten stevig in de klei, zien verbinding als het fundament van hun plannen en werken samen als broers.  Met die prachtige toekomstplannen gaat het wel goed komen schat ik zo in.

Niels en Jaap zijn nu pas ruim een jaar aan het boeren en de zoektocht naar mede-eigenaars voor Erve Kiekebos gaat in volle kracht door. Want de uitdaging is flink: maar liefst 2,8 miljoen moet gefinancierd worden.

Kun je en wil je de heren helpen hun verder droom te verwezenlijken? Mede-eigenaar worden kan hier.