Hoe een idealistische webshop evolueerde tot een biologische experimenteerboerderij

Mijn allereerste peasmaker is Ivar van Dorst (24) van Ekoto. Deze jonge boer teelt op zijn boerderij groenten, peulvruchten en kruiden en dat is lang niet altijd rozengeur en maneschijn. De dagelijkse worstelingen die hij ervaart zijn symbolisch voor de uitdagingen waar zijn generatie voor staat. In plaats van de vrijheid te kiezen van een leven vol reizen, kiest hij ervoor de wereld te veranderen met zijn biologische experimenteerboerderij.

Ik geloof niet dat ik op een betere plek mijn Peas of Me reis had kunnen beginnen. Vanaf het eerste moment dat ik Ivar sprak ben ik onder de indruk. Als je niet zou weten dat hij pas 24 is, zou je denken dat hij al een heel leven achter de rug heeft. De meeste mensen op die leeftijd zijn nog zoekende naar wat het leven hen biedt. Ivar is zijn eigen biologische boerderij gestart en probeert daarmee de wereld te veranderen. Een week lang hielp ik hem mee en leerde ik gaandeweg hoe hij probeert het verschil te maken.

Al liftend je levensmissie oppikken
Ivar groeit op op het tuinbouwbedrijf van zijn ouders in Etten-Leur en wil al jong boer worden. Hij speelt met tractoren en zijn legoblokjes moeten kroppen sla voorstellen. Maar toch kiest hij een ander pad. Hij ziet hoe zwaar het boerenleven soms is voor zijn ouders en besluit banketbakker te worden. Hij gaat er vol voor, maar heeft moeite om aansluiting te vinden op school.

Hij maakt zijn opleiding af, maar de lastige schooltijd zorgt ervoor dat het plezier in het leven verdwenen is. Daarom besluit hij op zijn 17e te gaan liften door Europa. Alleen, met een rugzak, de vrijheid opzoeken. Deze reis laat hem zien hoe mooi de wereld en het leven eigenlijk is, maar ook dat de meeste mensen behulpzaam en vriendelijk zijn. 

Door deze ervaring leert Ivar wat voor hem belangrijk is: eenvoud, genieten van de kleine dingen van het leven. De verbinding met mensen om je heen. Het inademen van gezonde lucht, je fit en lekker voelen. Die realisatie vormt het fundament van zijn levensmissie. Maar hoe kun je zo’n missie invulling geven? 

Een webshop als idealistisch startpunt
Ivar gaat International Food and Agribusiness studeren aan de HAS. In de klas kijken ze de documentaire ‘Dead Donkeys Fear No Hyenas’ en dat maakt iets in hem los. Het zorgt voor het bewustzijn dat zijn eigen aankoopgedrag in de supermarkt, direct invloed heeft op misstanden in de voedselketen. Want vaak weet je eigenlijk helemaal niets over de totstandkoming van het product wat je koopt. Dat moet toch anders kunnen?

Daarom start hij in het voorjaar van 2020 Ekoto: een webshop met duurzame, gezonde producten waarvan de herkomst volledig transparant is. Tijdens de ontwikkeling van die webshop, merkt hij dat de boeren waar hij zijn producten inkoopt, vaak worstelen met de ontwikkeling van nieuwe innovatieve gewassen. Ivar woont op dat moment zelf op de boerderij van zijn ouders, die inmiddels niet meer actief in gebruik is. Hij besluit om zelf wat gewastesten voor collegatelers op te zetten. Maar dat loopt een beetje uit de hand…

Van strokenteelt tot onkruidthee
Nu, twee jaar later, zijn die gewastesten uitgegroeid tot een kleinschalige, biologische boerderij. Ekoto teelt groenten in strokenteelt. Een methode waarbij diverse stroken met afwisselende rassen – zoals pompoen, broccoli, biet en venkel – naast elkaar geteeld worden. Dit zorgt voor een grotere biodiversiteit en verkleint de kans op plagen. De groenten verkoopt hij aan marktverkopers en in groentepakketten die via afhaalpunten rechtstreeks bij de consument terecht komen. Daarnaast teelt hij kruiden als munt, citroenmelisse en salie voor de ‘onkruidthee’ van Wilderland en voor zijn eigen webshop.

Ivar eet veganistisch en is overtuigd dat peulvruchten een belangrijke rol hebben in de eiwittransitie. Op het veld voor de boerderij staan wel 15 soorten oerrassen peulvruchten zoals het Paasei. Door te testen welke rassen het goed doen in een steeds extremer wordend klimaat, hoopt hij andere telers te kunnen helpen met een goed verdienmodel voor plantaardige eiwitten.

Ivar realiseert zich maar al te goed dat je als boer ook een belangrijke rol hebt in de gemeenschap waarin je actief bent. Als je hem bezig ziet merk je meteen dat hij een warm en sociaal mens is. Dat is zijn kracht, zo krijgt hij mensen mee. Hij zoekt verbinding door zijn producten rechtstreeks aan lokale consumenten te verkopen en werkt met stagiaires uit alle hoeken van de wereld. Hij koopt producten in bij boeren uit de buurt en het dagelijkse koffiemomentje met buurman Piet wordt nooit overgeslagen.

Met je poten in de klei verantwoordelijkheid nemen
Ivar wil met zijn boerderij laten zien dat het anders kan. Hij wil onderzoeken welke gewassen en methoden passen in de voedselketen van de toekomst. Hoe we ons kunnen voeden met gezonde, plantaardige producten. Maar ook dat deze manier van werken uiteindelijk economisch uit kan. Want Ivar voelt sterk de verantwoordelijkheid om bij te dragen aan een betere wereld en de voedselketen van de toekomst. Dat lukt naar zijn idee niet door alleen maar te roepen dat hij iets vindt. Want waarom zou iemand naar hem luisteren? Je moet met je poten in de klei staan om dat te kunnen doen. Zelf ontdekken, vervolgens anderen meenemen in wat je doet en op die manier inspireren.

Maar dat is niet altijd even makkelijk. Ekoto zit nog in de opstartfase en door de kleine schaal van de boerderij gaat veel met de hand en is het werk soms inefficiënt. Dat betekent hard werken, lange dagen maken en weinig geld verdienen. Precies dat wat Ivar vroeger bij zijn ouders zag gebeuren en wat hij voor zichzelf niet wil. De vrijheid die Ivar in het reizen vindt, is op de boerderij ver te zoeken. De vele verantwoordelijkheden, afhankelijkheid van anderen en het weer zorgen voor stress.

Is boer zijn wel de juiste manier?
Het sterke verantwoordelijkheidsgevoel zorgt continu voor een worsteling. Soms twijfelt Ivar er aan of boer zijn wel de beste manier is om zijn levensmissie in te vullen. Zijn er andere manieren die beter aansluiten bij zijn vrije geest en hang naar vrijheid? Die twijfel remt hem misschien om voluit te gaan met Ekoto. Want hoe groter je wordt, hoe meer mensen in de keten afhankelijk van je zijn. Maar het gevoel om bij te willen dragen aan die betere wereld is sterker dan de behoefte aan vrijheid. Daarom kiest Ivar er toch voor boer te zijn.

Ivar is een beetje boer tegen wil en dank. Zijn worsteling is symbolisch voor zijn generatie. Aan de ene kant ziet hij ontelbare mogelijkheden om het leven in te vullen zoals hij dat wil en aan de andere kant kan en wil hij niet meer wegkijken van de realiteit dat onze wereld serieus in de problemen zit. Ivar kiest ervoor, soms ten koste van zichzelf, werk te maken van een betere wereld. En dat maakt hem voor mij een inspirerende peasmaker die alle hulp verdient.

Wil je Ivar steunen in zijn missie? Deel zijn verhaal, bezoek de boerderij en ga met hem in gesprek. En je kunt zijn producten online bestellen.


Onder iedere verhaal geef ik aan wat voor bijdrage ik ontvang en van wie voor mijn werk. Ekoto draagt bij aan dit verhaal door me te voorzien van een staplaats voor mijn camper en eten van de boerderij. Ik ontvang geen financiële vergoeding. 

Wil jij ook bijdragen aan mijn missie? Join the grouppeas hier[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]