De Graanrepubliek als inspiratiebron voor ketensamenwerking

Ik ben deze week bij coöperatie De Graanrepubliek, waar peasmaker Niels Grootenboer directeur is. De manier waarop de hele keten hier met elkaar samenwerkt, is echt uniek.

Ketensamenwerking wordt door velen gezien als een belangrijk onderdeel van de voedselketen van de toekomst. Echter lijken goede voorbeelden schaars. Maar hier in Bad Nieuweschans, een uithoek op het randje van Nederland waar je bijna in de Waddenzee valt, doen ze het gewoon.

De Graanrepubliek teelt (oer)granen op een manier die bijdraagt aan herstel van bodem en biodiversiteit. Van de granen maken ze de lekkerste producten die ze verkopen onder sterke merken. Denk aan haver- klavermelk, desembrood, pasta, whiskey, bier en granola. Zo zorgen ze voor een gezond verdienmodel en een groeiende afzetmarkt voor de hele keten. Ook willen ze door de energie die hier samenkomt, de regio opnieuw laten opbloeien.

De uitgebreide en diverse coöperatie maakt deze club uniek. De hele keten (en meer) doet mee. Denk aan families uit de regio, lokale boeren, bakkers, brouwers, (financiële) dienstverleners, onderzoekers en grotere organisaties als Hooghoudt Distillery, Maripaan Groep en Vermaat.

En verwacht je klein en kneuterig? Dan denk je in de verkeerde hoek. De Graanrepubliek huist in een imposante gerenoveerde locomotievenremise. Ze zitten nog in de opstartfase, maar inmiddels wordt er al bier en whiskey gemaakt en op korte termijn ook brood en pasta. Je kunt er komen eten en drinken, je feest vieren of een rondleiding krijgen. Ook zijn ze een buitenlokaal voor food- en agri opleidingen.

Ik mag deze week helpen bij het brouwen van bier van Groningse gerst, bij het maken van mosterd van mosterdzaad uit Kloosterburen en bij het bakken van desembrood van lokale granen.

Ja, het is een eindje rijden. Maar als je kan, komt dat zien!

IMG_0397 copy
IMG_0400 copy
IMG_0429 copy
IMG_0463 copy