Bij Meesters van de Halm is liefde en passie voor het product de ultieme drijfveer

Deze week ben ik aan de slag bij peasmaker Rob van den Berg van Meesters van de Halm. Deze graanpletterij verwerkt sinds 1977 allerlei granen tot de lekkerste biologische granola, muesli en havermout. Liefde en passie voor het product is de basis voor alles wat er in Heeswijk-Dinther van de band rolt. Die liefde en passie noemen ze bij Meesters van de Halm ‘meesterschap’ en zorgt  voor de lekkerste producten, maar ook voor een duurzame visie op de voedselketen van de toekomst.

Het verhaal van Meesters van de Halm begint in 1977 bij oprichter Harrie van Grinsven. Harrie werkt in een laboratorium en merkt daar dat voeding steeds verder van de natuur komt staan. Wanneer hij in aanraking komt met biologische voeding, wordt hij erdoor gegrepen en besluit hij om het tot zijn missie te maken om zoveel mogelijk mensen biologisch te laten eten. In zijn garage gaat hij gewapend met wat biologische granen, een graanmolentje en een hamer aan de slag om de eerste granen van zijn pletterij te kunnen pletten. Het is de start van graanpletterij Meesters van de Halm. 

Peasmaker Rob van den Berg groeit – net als Harrie – op in de wereld van het graan. Zijn vader verhandelt graan voor de veevoedermarkt. Rob helpt zijn vader vaak in het bedrijf, maar heeft zelf weinig met die markt. Hij besluit een andere kant op te gaan en komt terecht in de software, waar hij als accountmanager aan de slag gaat. In 1993 zet Harrie, die naast oprichter van Meesters van de Halm ook een goede vriend is van Rob’s familie, om persoonlijke redenen het bedrijf te koop. Wanneer Rob en zijn vader dit horen, twijfelen zij geen moment en ze besluiten zij het bedrijf te kopen. Zo willen ze voorkomen dat het mooie bedrijf geen toekomst heeft.

Dag 1 - Kennismaken met Meesters van de Halm

IMG_0886
IMG_0909
IMG_0912
IMG_0885

Als Rob eigenaar wordt van Meesters van de Halm, runt hij het bedrijf in eerste instantie samen met zijn vader Ruud. Door de slechte gezondheid van de moeder van Rob moet Ruud het al snel rustiger aan gaan doen. René van der Locht werkt dan al een tijdje bij Meesters van de Halm en doet veel in het takenpakket van Ruud. Rob bewondert René om zijn technische kennis en aanpakkersmentaliteit. Hij stelt voor om samen Meesters van de Halm te gaan runnen en dat is wat ze nu sinds 1995 doen. De oorspronkelijke missie van Harrie is nog altijd een belangrijke drijfveer van het ondernemersduo en zowel Harrie als de vader van Rob zijn tot op de dag van vandaag nog steeds betrokken bij het bedrijf.

Meesterschap en rentmeesterschap
De start van Rob bij Meesters van de Halm, nu bijna dertig jaar geleden, is een mooi voorbeeld van hoe soms iets simpelweg op je pad komt en vervolgens de rest van je leven bepaalt. Rob gelooft heilig in biologische voeding als katalysator van de broodnodige transitie van ons voedselsysteem. Hij ziet biologisch produceren als dé manier om de wereld een stukje mooier te maken. Biologisch boeren draagt bij aan gezondere bodems, een gezondere samenleving en de omgeving wordt mooier en leefbaarder door meer biodiversiteit.

Naast biologisch is passie voor het product voor Rob enorm belangrijk. Hij noemt dit meesterschap en ziet het als een manier van werken waarbij je een product van a tot z met eigen handen maakt en dat maakproces tot in de perfectie beheerst. Een vak waar je alles van afweet en waarbinnen je steeds blijft innoveren om het nog beter te doen. Maar waarbij je ook nadenkt over de bijdrage van het bedrijf aan de omgeving en de rol die je in de wereld wilt hebben. Iets wat je ook rentmeesterschap kunt noemen. De keuze om biologisch te produceren sluit hier naadloos op aan.

Dag 2 - Helpen in de granola bakkerij

IMG_0923 copy
IMG_0935 copy
IMG_0932 copy
IMG_0934 copy

Eigenlijk draait meesterschap om passie en liefde voor het product en hoe dat tot stand komt. Rob is het ultieme voorbeeld van deze passie want hij is gek op zijn werk. Als je hem aan het werk ziet, dan kun je je niet voorstellen dat hij ooit iets anders zou doen. Het liefst begint hij vroeg in de ochtend en gaat door tot ver na vijven. Ook in het weekend komt hij vaak naar kantoor en het woord pensioen komt niet in zijn woordenboek voor. Maar de afgelopen jaren waren ook voor Meesters van de Halm zwaar. De nasleep van corona, de schaarste van grondstoffen en de hoge energieprijzen hebben ervoor gezorgd dat Rob en René mensen hebben moeten laten gaan. Ik zie dat het Rob raakt als hij hierover vertelt. 

Van graankorrel tot granola
Het zijn juist de mensen die bij Meesters van de Halm werken die meesterschap brengen. De dagen dat ik er aan de slag ben, voelen als een warm bad. De sfeer in het team, wat uit zo’n veertig mensen bestaat, is gemoedelijk en persoonlijk, maar ook energiek. Van kantoor tot granolabakkerij, van inpaklijn tot logistiek, de gedrevenheid en passie voor het product is overal duidelijk voelbaar. Ik leer Rob en zijn collega’s kennen als een club zonder fratsen. Ze doen gewoon waar ze goed in zijn en blazen hierover liever niet te hoog van de toren.

Meesters van de Halm is door de manier waarop ze werken, uniek in Nederland. Er is geen ander bedrijf waar het hele verwerkingsproces, van graankorrel tot eindproduct, in huis plaatsvindt. Neem haver, het meest verwerkte graan bij Meesters van de Halm. Als de haver binnenkomt, worden de korrels eerst geschoond en gepeld. De gepelde haverkorrels worden heel gelaten of in stukjes gesneden. Daarna worden ze kort geroosterd op een temperatuur tussen de 95 en 105 graden Celsius. Bij een hogere temperatuur zouden de vetten in de korrel oxideren. De hele korrels worden geplet tot havervlokken, de stukjes korrel (havergrutten) worden geplet tot havermout. 

Na het pletten wordt een deel van de vlokken direct verpakt en in de winkel verkocht als havermout. Een deel van de vlokken wordt verder gemixt tot muesli of met andere ingrediënten geroosterd tot granola. Ik help een middag mee bij het bakken van de granola. De droge ingrediënten worden gemixt met de natte toevoegingen zoals appelmoes, water en olie. Daarna gaat alles in een grote mixer en het plakkerige mengsel wordt vervolgens met een grote schep over bakplaten gedeeld. Na twintig minuten bakken in de oven is het klaar.

Dag 3 - Een kijkje in de graanpletterij

IMG_0900
IMG_0891
IMG_0889
IMG_0892

Ik ben verbaasd om te zien dat het productieproces eigenlijk precies hetzelfde is dan wanneer je het zelf thuis zou doen. Het voelt inefficiënt om op deze schaal granola te maken. Er moeten toch manieren zijn om dit sneller te doen? Maar Rob vertelt dat ook dit weer te maken heeft met meesterschap. Het kost misschien meer tijd, maar door deze manier van werken heb je meer invloed op hoe de granola er uit gaat zien en krijg je grotere brokken die lekker knapperig zijn.

Verbinding met boer en consument
Naast dat alle producten bij Meesters van de Halm biologisch zijn, zijn alle ingrediënten plantaardig en komt zoveel mogelijk van dichtbij. Rob ziet het als onderdeel van zijn missie om zoveel mogelijk ingrediënten uit Nederland te halen. Want je kunt wel biologisch zijn, maar hoe duurzaam is het als je de ingrediënten van de andere kant van de wereld haalt? Het lokaal inkopen lukt inmiddels bij zo’n 70% van de ingrediënten, waarvan het grootste deel uit granen bestaat.

De granen worden ingekocht bij Nederlandse boeren via boerencoöperatie Agrifirm. Zij zorgen voor de verwerking en opslag en kunnen een bepaalde kwaliteit garanderen die Meesters van de Halm nodig heeft. Rechtstreeks inkopen bij de boer is vanwege de grote schaal waarop de graanpletterij werkt, nog ingewikkeld. Maar er wordt wel nagedacht hoe de verbinding met de boer kan worden versterkt. Want ook Rob ziet dat dit belangrijk is in de voedselketen van de toekomst. 

Meesters van de Halm produceert inmiddels tientallen soorten granola’s, muesli’s en vlokken. Ook is er een aparte productiehal waar glutenvrij geproduceerd kan worden, wat voor Meesters van de Halm een belangrijke markt is. Een deel van de producten die uit de fabriek rollen, worden onder private label verkocht. De producten die worden verkocht onder het eigen Meesters van de Halm-merk gaan naar biologische supermarkten en speciaalzaken in het hele land en zijn te koop in  de productielocatie in Heeswijk-Dinther en de webshop. 

Het verkopen van de producten direct aan de consument, past goed bij de gedachte van Rob over meesterschap. Want zo kun je ook het laatste stukje van de keten binnenshuis houden. Door minder schakels in de keten, worden de producten ook betaalbaarder. En hoe dichterbij de consument komt, hoe beter je die liefde en passie kunt overbrengen waarmee de producten worden gemaakt. 

Dag 4 - Aan de slag in de vul- en inpakafdeling

IMG_0993 copy
IMG_1009 copy
IMG_1003 copy
IMG_0999 copy

Wil je Rob en René verder helpen?
Proef de lekkere granola’s, havermout en andere producten van Meesters van de Halm. Je kunt ze kopen bij biologische supermarkten of bestellen in de webshop.

Wie betaalt wat?
Onder ieder verhaal geef ik aan wat voor bijdrage ik ontvang voor de verhalen die ik maak en van wie. Meesters van de Halm draagt bij aan mijn werk met de lekkerste producten en een financiële vergoeding. 

Wil jij ook bijdragen aan mijn missie? Join the grouppeas hier