Aan de bak bij Kari’s Crackers: de crackerbakkerij met een groot hart

Deze week ben ik aan de slag bij de hartverwarmende sociale onderneming Kari’s Crackers. Peasmakers Kari en Patrick Roozemond nemen hier geen mensen aan om crackers te bakken, maar bakken crackers om mensen aan te nemen.

Mijn camper is geparkeerd in Heino waar Kari’s bakkerij gevestigd is. Ik ken de crackers van Kari al lang, omdat ze één van de lekkerste van ons land zijn. Biologisch en met pure ingrediënten zoals naakte haver (it’s a thing!), boekweit, fonio, chia en zelfs kikkererwten en biet. Ze worden gemaakt volgens het recept van Kari, wiens roots liggen in het land van het knekkebrød, Noorwegen.

Naast dat de crackers zelf bijzonder zijn, maakt het sociale hart van de organisatie het bedrijf echt uniek. Patrick en Kari geloven dat wat we in ons hart voelen en zijn, niet moeten aanpassen aan de maatschappij, maar juist andersom. Daar kan ik het niet meer mee eens zijn.

Het is het doel van Kari en Patrick om zoveel mogelijk mensen die tussen het wal en het schip vallen in het werkproces, een fijne werkplek te geven. Maar dat is niet makkelijk. Want juist die wal en schip situatie zorgt ervoor dat financiering van begeleiding ingewikkeld is. Maar toch dóen ze het.

Zoals ik eerder merkte bij dit type sociale ondernemingen, denk aan bakkerij Driekant en wereldgerechten in blik-maker Mixblik, voel je meteen dat de mens hier centraal staat. De sfeer is liefdevol en mensen hebben oprecht interesse in elkaar. Zomaar door de bakkerij lopen zonder mensen echt te zien, daar kom je niet mee weg. Zou het eigenlijk niet overal zo moeten zijn?

Hoe meer crackers Kari’s verkoopt, hoe meer mensen er aan de slag kunnen. Jij kunt helpen door de crackers te kopen in de webshop of bij biowinkels als EkoPlaza. Heb je een winkel? Dan mogen Kari’s Crackers niet in je assortiment ontbreken. Voor meer info check de site.

En wil je Kari’s helpen hun missie te bereiken? Ze zoeken een Accountmanager Sociaal Domein.

ps. Wil je de lekkere crackers proeven? Met de kortingscode “Peasofme&Kari” krijg je 20% korting (geldig tot 15-7)