Toeristisch natuurparadijs Vale das Lobas brengt mensen weer in contact met de natuur

Mensen weer verbinden met de natuur door regeneratief boeren, duurzaam toerisme en herstel van de locale economie samen te laten komen. Dat is de missie van peasmaker Tony Conway van Vale das Lobas.

De afgelopen dagen stond mijn camper in het Muxagata-dal aan de voet van de Serra da Estrela bergen. Dit prachtige, groene dal binnenrijden is al een feestje opzich. Vale das Lobas ligt in het dorp Sobral Pichorro en net als veel dorpen in landelijk Portugal, zijn de meeste mensen hier in de jaren zeventig vertrokken door een gebrek aan economische kansen. Het gevolg is leegstaande huizen, de afwezigheid van jongeren en verwaarloosde stukjes land.

Als Tony in 2009 gegrepen wordt door zijn missie om mens en natuur weer met elkaar te verbinden, leidt zijn intuïtie hem naar het prachtige dal. Hij twijfelt er geen seconde aan dat hij hier zijn missie kan gaan volbrengen. Er ontstaat een community van vrije geesten die in campers komen aanwaaien om Tony te helpen bij zijn plannen. In 2016 maakt een brand in de bergen een einde aan deze kleine gemeenschap.

Tony, van oorsprong psychotherapeut en homeopaat, grijpt dit moment aan om het anders aan te pakken. Hij krijgt de kans om 60 hectare landgoed met prachtige historische, maar vervallen gebouwen in Sobral Pichorro aan te kopen. Dat is het startpunt van het ambitieuze project Vale das Lobas.

In tegenstelling tot veel plekken die ik op mijn reis bezocht heb, is dit gebied rijk aan water. Vale das Lobas heeft meerdere rivieren, een bron en twee watermijnen op het landgoed. Daarmee zit deze plek vol met het ‘nieuwe goud’, wat zorgt voor een prachtige groene en vruchtbare omgeving en mogelijkheden voor het bouwen van een kansrijke toeristische bestemming.

En ja, ambitieus is Vale das Lobas zeker te noemen. Op het landgoed wordt regeneratief en biologisch geboerd. Er worden walnoten, kastanjes, olijven, citrusfruit, oude rassen mais en pompoenen geteeld en er is een groentetuin. Al deze producten gaan een plek krijgen in het farm to table restaurant, wat gevestigd is in de oude olijfmolen die pal aan de rivier ligt.

Ik zie in het restaurant voor het eerst een hydro turbine. De rivier komt hier letterlijk het gebouw binnen en de turbine zorgt voor energieopwekking voor de keuken. Bij het restaurant ligt een kleine camping met daarnaast 6 hobbit houses. Alle gebouwen zijn duurzaam gebouwd met lokale materialen en het water wordt ter plekke gereinigd en hergebruikt.

Een stukje verder op de heuvel ligt het hotel dat nu in aanbouw is. Dit moet een bestemming worden waar mensen tot zichzelf komen en kunnen ‘healen’, zoals Tony dat noemt. Yoga, homeopatische behandelingen, workshops en gezond eten staan hier op het programma. In het hotel zit een natuurspa met water uit de bergen dat gereinigd gaat worden door planten.

Vale das Lobas is nog niet af. De bouw zit nu in de laatste fase en het restaurant gaat later dit jaar open. Maar hier rondlopend kan ik al helemaal voor me zien hoe het zal zijn als het dadelijk zover is. Ik ben er onder de indruk van hoe Tony met visie, vasthoudendheid en optimisme is gekomen waar hij nu staat. Met de hulp van anderen uiteraard, want inmiddels heeft hij een team van missiegedreven collega’s om zich heen verzameld.

Tony is spiritueel mens. Hij leeft vanuit de verbinding met de natuur en gelooft dat dat de enige weg is voor onze gezondheid en een kansrijke toekomst. Hij spreekt over energie en vibraties, vertelt me over zijn gesprekken met voorouders in dit gebied en past methoden uit de biodynamische landbouw en homeopathie toe bij de teelt van zijn gewassen.

Ik leer de hele dag nieuwe dingen, want eigenlijk gaat bij Vale das Lobas bijna niks zoals op de andere plekken waar ik ben geweest. Continu word ik gechallenged om open minded te zijn, mijn rationele kijk op dingen even te parkeren en nog meer open te staan voor het ontastbare. Zoals de ‘13 moons potion‘, een soort compostthee waar ik eerder deze week kennis mee maakte.

En juist door de manier waarop Tony in het leven staat, twijfel ik er niet aan dat hier de plek gaat ontstaan die precies doet wat Tony voor ogen heeft. Want ik ben het volledig met hem eens. Weer gaan leven in verbinding met de natuur is de enige manier om onszelf een vruchtbare toekomst te bieden.

Wil je Tony verder helpen met zijn missie? Vale das Lobas zoekt nog investeerders.

🌱 Geniet je van mijn verhalen en wil je mijn missie steunen? Neem dan ook je Petje Af & ontvang mijn (reis)dagboek. 🌱