Terug naar mijn food waste roots bij InstockMarket

Deze week ben ik aan de slag bij peasmaker Selma Seddik van InstockMarket. Als er één voedselveranderaar is die weet wat het is om continu te transformeren om echt impact te kunnen maken, dan is het Instock wel.

Instock begon rond dezelfde tijd als Kromkommer in 2014. We trokken veel samen op in onze missie om voedselverspilling aan te pakken. Wij met soepen van geredde groente, zij met hun drie restaurants waar gekookt werd met reststromen. Ze hebben op die manier meer dan 1 miljoen kilo van de verspilling gered.

Toen kwam covid en de ellende was niet te overzien. Uiteindelijk moesten alledrie de restaurants sluiten. Maar opgeven? Nee hoor. Selma en haar partner in crime Bart Roetert transformeerden hun bedrijf door naar de duurzame no-waste horeca groothandel die het nu is. Zo kunnen ook andere chefs met reststromen koken. Nog meer impact dus.

Mijn bus staat deze week in Diemen, waar InstockMarket sinds kort zit. Het overgebleven groente en fruit, vlees, vis en de droge producten komen van boeren en van leveranciers als Bakker Barendrecht, Biobrass, Eosta en Marley Spoon. Na binnenkomst worden de producten gecontroleerd en gesorteerd en weer uitgeleverd aan zo’n 400 horecazaken, cateraars en productiekeukens. 30% van wat er binnenkomt, wordt gedoneerd aan initiatieven als de Voedselbank.

Inmiddels is al meer dan 2 miljoen kilo eten gered. Het nieuwe pand is klaar voor explosieve groei en de operatie zit strak in elkaar. Maar net als bij veel andere peasmakers, is ook hier nog meer schaal nodig om rendabel te worden. Dus zijn nu alle pijlen gericht op het overtuigen van chefs om mee te doen. Er lijkt niets in de weg te staan: het assortiment is ruim, de service goed en de prijs ligt zo’n 30% lager dan bij andere groothandels.

Werk aan de winkel dus! Deze week help ik mee bij het sorteren van producten, klaarmaken van de orders en ik denk mee over nieuwe reststromen en marketing en sales.