Terug bij No Waste Army

Deze week ben ik voor de tweede keer aan de slag bij peasmaker No Waste Army. Wat zij sinds die eerste keer in juni 2023 voor elkaar gekregen hebben, is ongelofelijk.

Mocht je No Waste Army nog niet kennen, wat inmiddels bijna onmogelijk is, nog even in het kort wat Thibaud Van der Steen en zijn team doen. In reddingsmissies ‘redden’ zij groente en fruit dat anders verspild of onder de kostprijs verkocht zou worden. Ze verwerken de gewassen met partners tot houdbare, lekkere producten als bier, chips, soep en saus.

Ieder kwartaal krijgen de ‘strijders’ van hun Army een box met 13 producten thuisbezorgd. De inhoud is standaard een verrassing en altijd superlekker. No Waste Army is het gelukt wat met Kromkommer niet helemaal wilde lukken: ze hebben een businessmodel gevonden dat past bij het probleem voedselverspilling.

Doordat de klanten van No Waste Army de producten via een abonnementsmodel kopen, weten ze precies hoeveel ze moeten maken. En doordat de producten op vraag gemaakt worden, is de voorfinanciering meteen geregeld en worden producten gegarandeerd verkocht.

Wat deze gasten in minder dan een jaar voor elkaar hebben gekregen, is behoorlijk bizar. Toen ik er vorig jaar was, waren er 2.000 klanten aangehaakt en was er nog geen box gemaakt. Inmiddels zijn er 3 boxen uitgeleverd aan zo’n 15.000 klanten.

De startup heeft als ambitie om eind dit jaar 20.000 strijders in hun Army te hebben en ik twijfel er niet aan dat dat gaat lukken. Want No Waste Army krijgt het continu voor elkaar om hun verhaal op een aansprekende manier in de media te laten shinen. Ook lukt het ze regelmatig om hun community te activeren om te helpen bij allerlei reddingsacties.

Ik ben enorm onder de indruk van Thibaud en zijn team. Maar ze staan ook voor een enorme uitdaging. Ieder kwartaal geschikte reststromen vinden en 13 nieuwe producten ontwikkelen, is echt topsport. Deze week denk ik met ze mee over het aanscherpen van hun verhaal, het vinden van de juiste reststromen en de weg naar een structurele oplossing van het probleem verspilling.

Wil jij No Waste Army ook verder helpen?
🫛 Mocht je nog nooit een No Waste Army box ontvangen hebben, sluit je dan aan bij de strijders.
🫛 No Waste Army zoekt producenten van houdbare producten die met hen mee kunnen groeien.
🫛 En ben je of ken je een teler met reststromen? Meld je dan bij No Waste Army!

🌱 Geniet je van mijn verhalen en wil je mijn missie steunen? Neem dan ook je Petje Af 🌱