Op pad met de Health Angels van Tommy Tomato

Deze week ben ik aan de slag bij mijn eerste peasmaker die zich volledig op kinderen richt: Bas Turk van Tommy Tomato.

Tommy Tomato heeft als missie om van kinderen groente-eters voor het leven te maken. Dat doen ze met gezonde, warme schoollunches bomvol groente. Daarnaast verzorgen ze kook- en educatieve lessen om kinderen (en misschien ook hun ouders) zo enthousiast mogelijk te maken over het eten van groente.

De vegetarische lunches worden gemaakt door Henri en Eetgemak en hebben coole namen zoals PompoenZoen, Leipe Linze en Stoere Stoof. De maaltijden worden verwarmd in de lokale hubs van Tommy Tomato en worden op klas-niveau verpakt in isolatieboxen. De werkzaamheden in de hubs worden zoveel mogelijk uitgevoerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

De lunches worden door ‘Health Angels’ naar de scholen gebracht. Health Angels zijn gepensioneerde medewerkers die graag aan de slag gaan om kinderen blij maken met een lekkere lunch. Vandaag ging ik op pad met Health Angel Simon die zijn leven lang het familiebedrijf, een palingrokerij, gerund heeft om samen lunches te bezorgen in de omgeving van Haarlem.

Tommy Tomato is nu twee jaar bezig en inmiddels eten er 120 scholen mee. Als een school meedoet, krijgen ouders de uitnodiging om hun kind mee te laten eten. Ze betalen de 3,25-3,75 euro per lunch zelf. Hebben de ouders een klein budget, dan kan het gat gedicht worden door Stichting Tommy Tomato. Zo zet Tommy Tomato zich ook in voor kansengelijkheid.

Je kind mee laten eten of wil je Stichting Tommy Tomato steunen? Dat kun je hier regelen.