Ondergedompeld in de walnoten bij walnoten walhalla Veld 4

Ik heb mezelf deze week ondergedompeld in de teelt en verwerking van walnoten bij peasmaker Beer & Melissa van Veld 4.

Walnotenteelt is nieuw voor mij, maar eigenlijk ook voor Nederland. Melissa en Beer zijn echte pioniers en zijn al jaren bezig met teelt en verwerking van walnoten. Ze zoeken naar de beste manieren om de oogst en verwerking zoveel mogelijk machinaal te organiseren, zodat de teelt in Nederland kan gaan groeien.

Melissa en Beer startte ooit met de mobiele appelpers Mobipers, omdat ze zagen dat consumenten bleven zitten met grote hoeveelheden appels van hun eigen bomen. Dat zagen ze ook met walnoten gebeuren. Nu kunnen consumenten dus hun walnoten komen brengen. Veld 4 verwerkt ze, consumenten krijgen er lekkere walnootproducten voor terug.

In Nederland staan nu nog voornamelijk zaailingen. Dit zijn notenbomen die geboren zijn uit een noot ipv een geënt boompje. Deze noten komen vaak moeilijk uit de schil, waardoor je veel kleine stukjes hebt. Daarom is de verwerking hiervan uitdagend en betaalt Veld 4 veel leergeld. De beste prijs krijg je voor halve walnoten. Maar van de stukjes maken Beer en Melissa de lekkerste walnotenolie en notenpasta, die je o.a. in de eigen fysieke en online winkel kunt kopen.

Veld 4 verwerkt jaarlijks 40.000 kilo noten, 10% daarvan telen ze zelf. Ze kunnen meer verkopen, maar als het 7 jaar duurt voordat bomen noten gaan geven, schaal je niet zomaar even op. Maar met alle voedselbossen die nu in aanleg zijn, kan het niet anders dan dat Veld 4 straks veel mensen blij gaat maken met alle opgedane kennis en ervaring.

Ik werk deze week mee en leer walnoten wassen, drogen, kraken, uitlezen en olie persen. Het is een cadeautje om van deze gepassioneerde mensen te mogen leren over de teelt van de toekomst.

IMG_9169 2 copy
IMG_9215 2 copy
IMG_9238
IMG_9166 2 copy
IMG_9236 2 copy
IMG_9196 2 copy
IMG_9174 copy
IMG_9175 2 copy