Meekoken en kijken in dé kraamkamer van de food start-ups Kitchen Republic

Deze week ben ik aan de slag bij dé kraamkamer van food start-ups: Kitchen Republic. Deze club van peasmaker Bart-Jan Veldhuizen ondersteunt chefs en productmakers op alle mogelijke manieren zodat hun maaltijden en producten ook daadwerkelijk op tafel van de consument terecht komen.

Bart-Jan groeide op in een huis waar altijd lekkere, ambachtelijke producten op tafel stonden. Toen Bart-Jan voor zijn studie in de USA was, zag hij daar veel kleine ondernemers met dat soort bijzondere producten op markten. Zij maakten hun producten vaak in gedeelde productiekeukens. Terug in Nederland vroeg Bart-Jan zich af waarom we in Nederland niet van die keukens hadden. Dat was de start van Kitchen Republic.

Het niet hoeven investeren in eigen productieruimte zorgt ervoor dat ondernemers laagdrempelig kunnen starten met hun onderneming. Maar Kitchen Republic is nu acht jaar onderweg en is veel meer dan een gedeelde keuken. Met een lidmaatschap hebben leden toegang tot een netwerk van gelijkgestemden, kennissessies en de kers op de taart: pitchdagen bij relevante afnemers. Hier krijgen de (vaak startende) ondernemers de kans om met inkopers aan tafel te zitten waar ze anders misschien lastig binnen zouden komen.

Zo was ik gisteren bij de pitchmiddag voor Crisp waar o.a. The Good Spice, Lady Fruitcake en Brewlicious langskwamen. Ook mocht ik gisteren de dynamiek van de gedeelde keuken ervaren door mee te helpen bij Plant B bij de productie van hun plantaardige, vriesverse maaltijd ‘Pumpkin Paradise’.

Het leven van een food-startupper is geen eitje, veel producten redden het uiteindelijk niet. De huidige markt met consumenten die de hand op de knip houden en investeerders die voorzichtiger zijn, helpt niet mee. Gelukkig houdt dat de vele gepassioneerde ondernemers niet tegen om toch aan de slag te gaan.

Hoe jij kunt helpen? Koop wat vaker van kleinere, startende ondernemers. Alle verrukkelijke Kitchen Republic leden zoals Willicroft, Oma’s Soep en Van Eigen Deeg vind je hier.