Looking for peas bij toevluchtsoord Quinta do Vale Verde

Een stukje land, zelfvoorzienend leven, kippetjes, fruitbomen en een groentetuin. Met gelijkgestemden samenleven, doen waar het echt om gaat. Voor velen blijft dit een droom of een passerende gedachte. Maar Mirande en Michel hebben deze stap daadwerkelijk gezet.

Ik ben weer in Portugal (yes!) en mijn camper staat bij Quinta do Vale Verde in het groene en rustige binnenland. Ik volg het avontuur van Michel en Mirande al een tijdje via Instagram en kon hun plek simpelweg niet overslaan. Het stel vertrok 1,5 jaar geleden uit Nederland met de wens om off grid te leven en meer in verbinding met de natuur. Ze vonden hun stek vlakbij bij het slaperige dorpje São Fiel.

De 3 hectare van Quinta do Vale Verde zijn groen, lekker rommelig en het is vooral heel fijne plek om te zijn. Mirande en Michel vormen de oude traditionele boerderij om tot een biodivers paradijsje voor mens, dier en plant. Er staan op het perceel vooral olijf- en fruitbomen, maar in een rap tempo worden er volgens de principes van permacultuur nieuwe bomen, struiken en bodembedekkers geplant. Er worden poelen aangelegd, er scharrelen kippen en er is een kleine groentetuin.

Michel vertelt me dat hij in Nederland nooit echt zijn weg heeft kunnen vinden. Sinds hij op Quinta do Vale Verde is neergestreken, voelt hij alsof de puzzelstukjes op zijn plek zijn gevallen, dat hij thuisgekomen is. En niet alleen hij. Want ondanks dat Mirande en Michel hier alleen zijn gestart en wonen in een tiny house, is Quinta do Vale Verde inmiddels een mini-dorpje. Je kunt er kamperen en je betaalt gewoon met geld of je helpt mee met wat er maar gedaan moet worden. Zo help ik met het snoeien van de olijfbomen.

Er zijn hier camperaars die een dagje blijven om te genieten van de rust, maar ook mensen die kort zouden blijven en nooit meer weg zijn gegaan. Het is een gezellige boel met veel kinderen en varkens en kippen die geknuffeld willen worden. Je verwacht misschien een zooitje ongeregeld. Maar het werkt, ieder pakt zijn of haar verantwoordelijkheid en helpt mee om deze plek compleet te maken.

Op Quinta do Vale Verde liggen geld, status of de volgende nieuwe auto verder weg dan ooit. De kleine boerderij ligt aan de berg ‘Gardunha’, wat toevluchtsoord betekent. En dat is wat Quinta do Vale Verde volgens mij ook is. Iedereen hier is op een bepaalde manier zoekende naar een veilige haven. Op zoek naar een leven weg van de hectiek, van status en ego, dichter bij de natuur met meer tijd voor familie. Velen vinden dat hier, of in elk geval tijdelijk.

En ja, ik ook. Ik word gewekt door de zon en de vogeltjes, douche onder een waterval en ik voel me hier sneller dan waar dan ook tot rust komen. Mede-bewoner Elsa verrast me in de ochtend met een versgebakken zuurdesembrood, dat ze iedere dag bakt voor wie wil. Er is een gezamenlijke pizza luch en we eten en praten uren met elkaar.

Ja, dit is waar het écht om draait.

🌱 Geniet je van mijn verhalen en wil je mijn missie steunen? Neem dan ook je Petje Af & ontvang mijn (reis)dagboek 🌱