Knokken voor lokaal voedsel bij Rechtstreex

Deze week ben ik aan de slag bij peasmaker Maarten Bouten van Rechtstreex. Al tien jaar knokt hij voor de lokale voedselketen in Zuid-Holland.

Rechtstreex en ik go a long way back. In de beginjaren van Kromkommer deelden we een kantoor en organiseerden we samen impactvolle events als het Bijna Waste Geweest Feest. Dat voelt voor mij als een vorig leven, maar Maarten is nog steeds volle bak aan de slag voor zijn missie.

Het is dan ook bijzonder om er nu weer rond te lopen. En eigenlijk voelt Rechtstreex nog steeds als een start-up. Maar wel eentje die nu 1500 klanten per week bedient met producten van zo’n 150 lokale boeren en makers.

Maarten wil dat boer en burger dichter bij elkaar komen, dat ze elkaars drijfveren beter gaan begrijpen. Maar hij streeft ook een eerlijkere verdeling in de keten na en hij gelooft dat lokaal eten zorgt voor een fijnere en gezondere leefomgeving. En het is ook gewoon leuker en lekkerder, dat lokaal eten.

Rechtstreex bezorgt de lokale boodschappen thuis en opent twee keer per week zo’n 40 ophaalpunten bemand met wijkchefs waar de klant het lekkers kan komen halen. Dit is een logistiek karwei van jewelste en om dit succesvol te kunnen blijven doen is meer schaal nodig.

Net als andere lokale voedselhelden als Boerschappen en de De Streekboer is ook voor Rechtstreex doorgroeien dé grote uitdaging. Er zijn simpelweg meer monden nodig die van lokaal voedsel willen genieten. Om dit te kunnen bereiken is Rechtstreex nu aan het crowdfunden en ze kunnen jouw hulp hard gebruiken.

Wil jij meedoen? Investeer nu mee!