Kennismaken met medicinale olijfolie bij Monte Silveira

Ik ben op mijn reis al veel boerderijen tegengekomen die olijfolie maken. Maar olijfolie met medicinale eigenschappen, that’s a first.

Ik ben deze week aan de slag bij biologische & regeneratieve boerderij Monte Silveira. Op deze familieboerderij van 700 hectare gebeurt vanalles, daarover later meer, maar ze maken hier dus ook hele bijzondere olijfolie.

Nu is alle olijfolie van goede kwaliteit wel als ‘gezond’ te bestempelen. Maar er is dus ook een buitencategorie olijfolie die een gezondheidsclaim mag dragen. Dit heeft te maken met de aanwezige polyfenolen, zoals oleocanthal, die een ontstekingsremmend effect hebben. Olijfolie met meer dan 250 mg/kg polyfenolen valt in die bijzondere categorie.

En de olie van Monte Silveira voldoet hier dus aan. Diogo Pinho, de bodemgezondheids- en microbioomspecialist van de boerderij, legt me uit dat als olijfbomen lichte stress ervaren, ze meer polyfenolen produceren. Dus dat zijn vaak oude, traditionele boomgaarden met relatief weinig water. Bomen op moderne, intensieve plantages hebben het simpelweg te goed. Ook is het belangrijk om vroeg te oogsten. Hoe langer je wacht, hoe rijper de olijven worden en hoe minder polyfenolen ze bevatten. Maar je hebt bij een latere oogst wel een hogere opbrengst.

Ook is de methode van persen nog een ding. Warmte is killing voor de polyfenolen, dus de olijven mogen alleen koud geperst worden. Het soort olijven maakt eigenlijk niets uit voor de hoeveelheid gezonde stofjes. Maar voor de echte liefhebbers: Monte Silveira gebruikt een blend van Galega da Beira Baixa, Bical, Corduvil en Cobrançosa olijven.

En niet onbelangrijk… hoe smaakt deze olie? Wow! Pittig en peperig, misschien iets waar je even aan moet wennen. De prijs is overigens ook best wel spicy. Maar je moet wat over hebben voor een goede gezondheid, toch?

🌱 Geniet je van mijn verhalen en wil je mijn missie steunen? Neem dan ook je Petje Af & ontvang mijn (reis)dagboek. 🌱