I’m Nat zet amandelen uit de Algarve in de spotlights

Mijn eerste peasmaker van 2024 is de jonge ondernemer Miguel Rodrigues. Het is zijn missie om amandelen uit de Algarve het podium te geven dat ze verdienen.

Mijn camper staat deze week in Faro en na iedere werkdag kruip ik erin ruikend als een krokant geroosterd nootje. Ik ben namelijk aan de slag bij I’m Nat, het bedrijf dat Miguel in 2018 in de keuken van zijn ouders startte. Hij is in die tijd veel bezig met fitness en gezond eten en noten en notenpasta zijn een belangrijk onderdeel van zijn dieet.

Miguel zijn liefde voor noten komt niet uit de lucht vallen. Hij groeit op in de Portugese Algarve, waar amandelbomen (net als carob, sinaasappel en olijven) een belangrijk onderdeel zijn van het landschap. Maar Miguel ziet dat de lokale amandelen zelden het podium krijgen dat ze verdienen en voornamelijk belanden op (toeristen)markten. Dat moet toch anders kunnen?

Gedreven door het doel om amandelen ook in de toekomst onderdeel te laten zijn van de lokale economie en het landschap, gaat hij aan de slag. Hij bouwt relaties op met lokale amandelboeren en start met de ontwikkeling van recepturen. Het resultaat is een assortiment van notenpasta’s, geroosterde noten op smaak gebracht met bijvoorbeeld het lokale Fleur de Sel en snackrepen gemaakt van noten en gedroogd fruit.

Het type producten dat Miguel maakt, is in Portugal verre van doorsnee. De I’m Nat Originals lijn met lokale ingrediënten wordt verkocht in de wat exclusievere winkels met een bewustere doelgroep. Maar ook supermarkten en food service worden door I’m Nat beleverd. Deze producten zijn echter niet gemaakt van lokale ingrediënten, omdat de hogere prijs daarvan in deze kanalen een te grote uitdaging vormt.

Toch kiest Miguel ervoor om producten te maken van buitenlandse ingrediënten als pinda, cashewnoten en Californische amandelen. Het stelt hem in staat om meer volume te draaien en zo zijn fabriek op meer uren van de dag vol te krijgen. En dat voelt af en toe best krom, vertelt Miguel me, want ergens druist het in tegen zijn missie. Maar hij ziet ook de keiharde realiteit van de vooral prijsgegeven markt. De winst die Miguel hoopt te generen met meer volume, wil hij weer investeren in het versterken van zijn merk, zodat de lokale producten meer aandacht krijgen.

De grootste uitdaging van Miquel en zijn driekoppige team is om de juiste kennis en kunde in huis te krijgen om nog beter te worden in het roosteren en coaten van noten en het maken van de spreads. Ook is verder groeien op de (noord) Europese markt een uitdaging. Ik probeer hen deze week hier verder mee op weg te helpen.

Hoe kun jij helpen?
🌰 Heb je een winkel en heb je interesse in de producten van I’m Nat? Laat Miguel van je horen.
🥜 Wil je zelf de producten van I’m Nat proeven? Miguel levert ook in Nederland via zijn eigen webshop.
🥥 Ben je of ken je een specialist die thuis is in het roosteren en coaten van noten of het maken van notenspreads? Laat het weten!

Geniet je van mijn verhalen en wil je bijdragen aan mijn missie? Join the grouppeas hier