Geland bij ‘home away from home’ Outbase Explorers

Afgelopen zaterdag ben ik geland in Portugal bij mijn eerste zuidelijke peasmaker Freek Steinmann. Ik had op geen betere plek kunnen beginnen met dit avontuur, want Outbase Explorers voelt als een thuisbasis en dat is precies wat Freek hier in de Algarve wil creëren.

2,5 jaar geleden begon Freek Outbase Explorers in zijn geliefde Portugal met het idee om campers te gaan verhuren op een manier waarmee klanten totaal ontzorgd worden. De pandemie strooide roet in het eten en het oorspronkelijke plan ging van tafel. Maar Freek en zijn vriendin Holly hebben niet stilgezeten.

De oude boerderij met 3 hectare land is inmiddels omgetoverd tot een prachtige hub waar verschillende culturen samenbrengen en mensen (zo duurzaam mogelijk) laten genieten van wat het land geeft, centraal staan. Er zijn twee gastenkamers gemaakt in de omgebouwde boerderij en er zijn vijf back to basic camperplekken tussen de fruitbomen gecreëerd. Er worden sinaasappels, olijven en alforroba (carob) verbouwd.

Oogst van eigen land
De afgelopen maanden organiseerden Freek en Holly supperclub diners: bijzondere diners met een thema waarbij zoveel mogelijk oogst van eigen land en van boeren uit de omgeving geserveerd wordt aan zowel locals als toeristen. Ik viel met mijn neus in de boter en mocht aanschuiven bij het diner met het thema “bonfire”. Het was sprookjesachtig en heerlijk.

Heerlijk en sprookjesachtig is kamperen op deze plek ook. De sterrenhemel is hier magisch, de stilte in de ochtend oorverdovend en het uitzicht op de zee prachtig. Douchen doe je in een buitendouche of je neemt een ijskoud dompelbad. Na 1 dag voel ik me al een ander mens.

Ondertussen maak ik kennis met het Portugese landschap en wat er groeit. Ik wandel tussen de sinaasappel-en olijfbomen en ik verwonder me over hoeveel soorten er van die laatste zijn. Ik struikel zowat bij iedere stap over de wilde venkel en salie. Ik zie granaatappels en amandelbomen en ruik citroenen. Wow!

Bij toeval boer
De uitdaging van Freek is dat alles voor hem nieuw is. Hij is eigenlijk bij toeval boer geworden en zoekt naar wat de rol gaat worden van de gewassen op zijn land. Nu verkoopt hij ze aan handelaren, maar zelf verwerken en inzetten voor Outbase Explorers is misschien ook een optie?

Maar vooral is het nu de vraag hoe je tastbaar kunt gaan overbrengen wat Outbase Explorers is en hoe je mensen kunt verleiden om hier te komen landen. Want opvallen tussen het geweld in de Algarve is geen eitje.

Ik hoop Freek de komende dagen verder op weg te helpen met deze uitdaging en ik ben dan ook benieuwd hoe jij Outbase Explorers ziet.