De a tot z appel-verwerkingslijn van Yespers

Deze week ben ik bij peasmaker Stefan van ontbijtproductenmerk Yespers. Stefan heeft het tot zijn missie gemaakt om niet de symptomen van de problemen in onze voedselketen aan te pakken, maar het probleem zelf. Zo werkt hij aan zijn doel: een toekomstbestendige voedselketen.

Dat doet Stefan o.a. met een ‘total use’ appel-verwerkingslijn, waar ik gisteren mee mocht helpen. Normaal gesproken maakt een producent bijvoorbeeld appelsap en blijft die zitten met een reststroom aan persafval, waarvoor een bestemming gevonden moet worden. Bij Yespers is juist de hele appel het uitgangspunt van de productie.

De kleinschalige fabriek die nu in New Farm in Den Haag staat, verwerkt alle delen van de appel. De industrie appels (klasse 3) komen van boerderij de Buytenhof in Rhoon. De appel wordt geperst tot sap, het pulp wordt verwerkt tot vezelrijk en zoet appelmeel die weer als ingrediënt voor de ‘overnight oats’ gebruikt kan worden. De zaadjes worden verwerkt tot appelpitolie en de steeltjes tot thee of een voedingsbodem voor paddestoelen.

Door ieder deel apart te verwerken tot verschillende producten, kan het productieproces aangepast worden aan de vraag in de markt. Is er bijvoorbeeld even geen vraag naar sap? Dan wordt die ingekookt tot appelstroop. Maar van de appel kunnen ook gedroogde appelstukjes gemaakt worden. In het proces, dat nu nog veel handwerk bevat, werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo combineert Stefan duurzaamheid met inclusiviteit.

De volgende stap is opschaling van de total use appel-verwerkingslijn tot een heuse fabriek. Deze fabriek moet ook gebruikt gaan worden voor a tot z verwerking van andere vruchten. Op termijn is het de bedoeling dat er meerdere total use-hubs komen in Nederland en zelfs in west-Afrika voor producten als mango en cashew.

De plannen voor deze fabriek worden nu gemaakt en Yespers zoekt een ‘chef total value’ om deze fabriek op poten te zetten. Ben jij of ken jij die? Laat van je horen!