Boerschappen: zoektocht naar voedselketen van toekomst als rode draad

Deze week ben ik aan de slag bij peasmakers Stijn en Stephanie van Boerschappen. Als geen ander kunnen zij hun activisme omzetten in echt ondernemerschap en raken daarbij niet verstrikt in hun eigen principes. Daarom inspireren ze mij.

De laatste keer dat ik bij Boerschappen was, waren ze nog een stukje kleiner. Nu zit de coöperatie, wat ze inmiddels zijn geworden, in een enorme industriële hal. Ze vullen daar op een indrukwekkende, gloednieuwe inpaklijn zo’n 4.000 seizoens- en gemaksboxen per week met producten van de boer. Gisteren mocht ik meehelpen aan die lijn met inpakken. En ondanks dat Boerschappen niet ‘klein en schattig’ meer is, voel ik op de werkvloer nog steeds de Brabantse gezelligheid en de energie van het samen iets voor elkaar krijgen.

Ik merk dat de veelal jonge mensen die er werken, ook echt geloven in dat samen iets voor elkaar krijgen. De missie van Boerschappen is “een nieuwe voedselketen met voeding die voedt uit een keten die deugt”. Maar die deugende voedselketen, dat is work in progress. Want wat is deugen? Is dat biologisch? Regeneratief? Of kunnen dat ook gangbare producten zijn? En wat voedt ons nu eigenlijk echt en wat kan beter?

Juist die zoektocht naar wat de voedselketen van de toekomst is, vormt in mijn ogen de rode draad van Boerschappen. Weten dat het nog niet perfect is en je daarbij kwetsbaar durven opstellen. Er open over zijn dat jij de antwoorden ook nog niet hebt, maar terwijl je dingen doet zo dicht mogelijk blijven bij waar je voor staat. Maar dus niet afwachten en zoeken op papier. Nee, gewoon met je poten in de klei dingen doen.

Ook geïnspireerd? Je kunt nog meedoen in de coöperatie.

IMG_9317 copy
IMG_9314 copy
IMG_9341 copy
IMG_9338 copy