Bij de aankomst van de ‘zeilende cacao’ van de Chocolatemakers

Deze week ben ik aan de slag bij peasmaker Rodney Nikkels van één van de meeste bijzonder chocolademakers van ons land: de Chocolatemakers. Ik ben hier voor de aankomst van hun emissievrije cacao die arriveert met het zeilschip de Tres Hombres.

De Chocolatemakers maakt de lekkerste chocolade met biologische cacao rechtstreeks ingekocht bij boeren die ze kennen. De cacao komt uit Congo, Peru, Dominicaanse Republiek, Brazilië en Colombia en vormt in veel gevallen een welkom economisch alternatief voor de lokale bevolking voor activiteiten die ten koste zouden gaan van het regenwoud of lokaal wilde life.

Gisteren was ik bij de viering van de aankomst van de Tres Hombres in Amsterdam. Zes maanden lang is het schip onderweg geweest. Het heeft in de Dominicaanse Republiek 12.000 kilo cacao opgehaald voor de Tres Hombres repen. De bemanning, inclusief de kapitein, bestaat voornamelijk uit vrouwen. Zij hebben gisteren de 70 kilo zware zakken uit de buik van het schip gehaald.

De cacao wordt in de fabriek in Amsterdam, die je trouwens kunt bezoeken, CO2 neutraal verwerkt tot chocolade waarbij smaak en kwaliteit de grootste drijfveer zijn tot het perfectioneren van het productieproces. De reststromen van de cacao krijgen weer een nieuwe bestemming in bijvoorbeeld lippenbalsem en de cacaodoppen belanden in mijn favoriete Yogi Choco thee.

De verschillende productlijnen van de Chocolatemakers zijn ingericht op basis van land van herkomst van de cacao en het cacaopercentage. Deze twee factoren zorgen voor unieke smaken en zijn totaal anders dan je gewend bent van de ‘grote jongens’. De chocolade is te koop bij biowinkels en in de eigen webshop.

Mocht je het nog nooit geproefd hebben: you are missing out!