Aan de slag bij onbemande boerderijwinkel Oogst

Deze week ben ik bij peasmakers Fennie Lansbergen en Joost van Schie van Oogst. Het is hun missie om een goed verdienmodel te creëren voor regeneratieve boeren, waarvan Joost er zelf eentje is.

Dit doet het tweetal met een moderne, onbemande boerderijwinkel midden in Leiden. De winkeldeur is te openen met de Oogst-app, waar je in de winkel ook zelf mee afrekent. Op de schappen is zuivel, vlees, kaas, groente en fruit van boeren uit de directe omgeving van Leiden te vinden, aangevuld met producten van lokale makers.

Deze eerste winkel staat model voor de velen die er nog zullen volgen. De ambities zijn groot; over 5 jaar moeten er 100 Oogst-winkels zijn, gerund door franchisenemers die bij voorkeur ook boer of maker zijn.

Maar er zijn nog wat uitdagingen. Want hoe verleid je de consument om voor het eerst een onbemande winkel binnen te stappen? En hoe zorg je ervoor dat de consument mee wil eten met de seizoenen en daar ook weer voor terugkomt? Kunnen de ‘gains’ van het concept opwegen tegen de ‘pains’?

Deze week denk ik hierin mee, maar ik help ook met producten ophalen bij de boer, de winkel aanvullen en ik spreek met shoppers in de winkel. Vandaag sta ik met mijn poten in de (bevroren) klei bij bladgroenteleverancier Ekologisch, waar ook mijn camper staat.

Ben je in de buurt, kom boodschappen doen. En heb je ideeën over hoe de gains de pains kunnen gaan verslaan? Laat het me weten!

IMG_9709 copy
IMG_9744 copy
IMG_9747 copy
IMG_9734 copy