Helpen bij de oogst van het witte goud uit de Limburgse lössbodem

Als echte Brabantse kon ik het niet aan me voorbij laten gaan: asperges! Deze week ben ik aan de slag bij biologisch dynamisch akkerbouwbedrijf en aspergeboerderij De Poshoof in Maastricht.

Peasmakers Marloe en Raymond telen witte en groene asperges op de Limburgse lössgrond. Ik heb heel wat asperges gegeten in mijn leven, maar nooit waren ze zo lekker als hier. Volgens Raymond komt dat door de typische klei-achtige bodem, maar ook omdat de biologisch dynamische teeltmethode de plant de rust geeft om zich helemaal te ontwikkelen.

De aspergeplant is een vaste plan die wel tien jaar of langer meegaat. In het geval van witte asperges schiet de plant in het voorjaar uit onder de grond in aspergebedden. De stengel blijft door gebrek aan licht wit en mals. Na het seizoen op 24 juni, schiet de plant helemaal uit om vervolgens af te sterven. De wortels die achterblijven in de bodem fungeren de rest van het jaar als een soort van accu die in het voorjaar weer energie geeft aan de scheuten die opkomen.

Groene asperges groeien niet onder de grond en worden afgesneden als ze boven komen en de juiste lengte hebben. Oorspronkelijk werden op de Limburgse lössgrond alleen groene asperges geteeld. Maar door de introductie van het witte plastic dat over de aspergebedden gespannen wordt, blijft het vocht beter in de bodem en kan nu ook het witte goud hier geteeld worden.

Deze week help ik mee bij de arbeidsintensieve oogst van de asperges en het sorteren van de witte en groene asperges. Verder denk ik mee over afzetmogelijkheden, toekomstplannen voor de winkel en nemen we de vele verschillende kwaliteitsklasses onder de loep.

Raymond en Marloe verkopen een deel van de asperges in hun eigen winkel. De rest gaat naar afnemers die bij voorkeur in de buurt zitten. Ze hebben dit seizoen nog ruimte voor nieuwe klanten. Maar nog liever bouwen ze aan nieuwe partnerships om de komende jaren structureel mee samen te werken. Mocht je kansen zien, laat van je horen!