Silsi maken bij sociale wereldgerechten conservenfabriek Mixblik
Innoveren met maaltijden in blik, kan dat? Ja, want Mixblik doet het! Als is het misschien niet de manier van innoveren waar je eerste instantie aan denkt.
Deze week ben ik bij sociale onderneming Mixblik van peasmakers Esther van der Hoeven en Iris van Beers. Mixblik maakt plantaardige wereldgerechten in blik. De gebruikte ingrediënten zijn zoveel mogelijk lokaal en biologisch. Maar wat Mixblik bijzonder maakt, zijn haar werknemers. Er werken 20 vrouwen die pas kort in Nederland zijn en een flinke afstand tot de arbeidsmarkt hebben.
In de conservenfabriek in Rotterdam bedenken en maken deze vrouwen de lekkerste gerechten uit hun landen van herkomst. Denk bijvoorbeeld aan de pittige tomaten-uienstoof Silsi uit Eritrea, die ik gisteren mee mocht helpen maken. Maar er wordt ook Cachupa, een maaltijdsoep uit Kaapverdië gemaakt en Mafé, een Senegalese pindastoof. Tussen de bedrijven door oefenen de vrouwen de Nederlandse taal en volgt iedereen een interne opleiding.
Iris en Esther hebben een achtergrond in vluchtelingenwerk. Zij zagen vaak dezelfde problemen bij vrouwen die naar Nederland komen en veel van de programma’s zijn enkel gericht op mannen. Daarom besloten ze er zelf iets aan te doen op een manier die bij hen past en bij de vrouwen die ze willen helpen.
Het doel van Iris en Esther is om vrouwen zelfstandigheid te geven door hen klaar te maken voor een betaalde baan. Ze doen dat op een manier die deze vrouwen in hun kracht zet: koken is hun passie. Vanuit verbondenheid met de vrouwen en in een fijne, veilige omgeving willen Iris en Esther echt een verschil voor hen maken.
En het belangrijkste: de wereldgerechten zijn echt lekker en anders dan je gewend bent. Mixblik is nu twee jaar bezig en de organisatie staat. Ze kunnen nu gaan opschalen en nog meer vrouwen helpen. En jij kunt hen daarbij helpen. Esther, Iris en hun team zoeken nieuwe verkooppunten en afnemers van de blikken voor kerstpakketten. Interesse of kun je helpen? Laat van je horen!
Ik ben Chantal en reis door het land in mijn camper searching for peas. Ik maak verhalen vol inspiratie over peasmakers; voedselveranderaars die werken met hun hart en zo de wereld veranderen. Ik ga aan de slag bij ze voor een dag of week. Zo leer ik hun missie beter kennen en kom ik erachter wat hen drijft als persoon. In de tussentijd probeer ik te ontdekken wat het voor mij betekent om een goed leven te leven. Mijn ervaringen deel ik met jullie.