Winning Foods wil het eetpatroon van gezinnen radicaal veranderen

Deze week ben ik aan de slag bij Winning Foods, een startup die er misschien wel eens in zou kunnen gaan slagen om gezinnen echt gezonder, plantaardiger én duurzamer te laten eten.

Mijn camper staat deze week in Antwerpen bij peasmaker (en goede vriend) Jef Cavens van Winning Foods. Jef werkt samen met Floris Schoenmakers en Frederik Van Dessel aan de ‘Lego’ voor food: building blocks in de vorm van diepgevroren maaltijdcomponenten als granen, groenten en gezonde sauzen. Samen met items uit de voorraadkast kunnen gezinnen binnen 10-15 minuten een gezonde maaltijd op tafel zetten die plantaardig is en waar mogelijk gemaakt van biologische ingrediënten.

De kern van het concept is de Winning app, die recepten bevat afgestemd op het gezin. Heb je zin in chili sin carne? Dan pak je ‘block’ A1 + B3 + C3 uit je vriezer. In de pan, opwarmen en klaar. De app weet wat je eet en houdt de voorraad bij. Zo kun je met een klik je vriezer weer aanvullen. Met dit concept pakt Winning Foods de grootste uitdaging van (jonge) gezinnen aan: beperkte tijd maar wel de wens om gezond, lekker en duurzamer te eten. Winning Foods wil het antwoord op de vraag “Mama, wat eten we vandaag?” radicaal gaan veranderen.

Jef werkt sinds zijn tienerjaren als ondernemer in de online wereld en woont en werkt een tijd in Silicon Valley. Een aantal jaar geleden wordt hij gegrepen door de wereld van voedsel. Hij beseft dat een gebrek aan tijd de grootste vijand is van een gezond eetpatroon. Zijn zoektocht naar een systeem om zelf gezonder te eten, zorgt ervoor dat hij 20 kilo afvalt. Dit motiveert hem om zijn idee verder uit te werken naar een model dat ook het leven van anderen kan veranderen.

Winning Foods zit nu in de concept- en testfase en heeft inmiddels twee investeerders aan boord. De plannen zijn groots, maar er zijn nog behoorlijk wat drempels te nemen. Want innoveren in de wereld van diepvries met een concept waarbij werkelijk alles nieuw is, is niet makkelijk. Slimme marketing en het Tupperware party model moeten ervoor gaan zorgen dat de barrières bij de consument weggenomen gaan worden.

Tijdens mijn meewerkweek help ik mee met de voorbereidingen van een demo bij één van de investeerders van Winning Foods. Ik ben zelf verbaasd hoe snel en makkelijk het is om met de blocks een gerecht te maken. En de smaak is echt goed, dat vindt ook de groep waarvoor ik mijn skills mag tonen. De rest van de week besteed ik aan het meedenken over de 2.0 versie van het concept en ik onderzoek de markt van vleesvervangers om de beste optie voor het assortiment van Winning Foods te bepalen.

Winning Foods is behoorlijk anders dan de food startups die ik tot nu toe bezocht heb. De achtergrond van Jef zorgt ervoor dat hij met een andere bril naar de wereld van voedsel kijkt. Winning Foods wordt benaderd als een tech startup, waar ze werken in sprints en waar creativiteit en intuïtie leidend is. Ze beslissen sneller, denken groots en gedurfd. Er wordt eerder gekozen om werk uit te besteden aan de beste experts dan om het zelf te doen. En ze worden minder gehinderd door beperkingen die mensen die al lang in de food werken misschien wel zien.

De totaal andere benadering van Winning Foods is voor mij leerzaam en confronteert me met de beperkingen in mijn eigen zienswijze. Het motiveert om verder out of the box te denken. En dat is misschien wel keihard nodig om nieuwe innovaties te bedenken die op grote schaal de voedselketen kunnen gaan veranderen?