Terramay, de plek waar bijna al het baanbrekende tegelijkertijd gebeurt

560 paradijselijke hectares waarop bijna al het baanbrekende tegelijkertijd gebeurt. Dat is hoe ik het regeneratieve Terramay (moeder aarde) van peasmakers David en Anna de Brito het beste kan beschrijven.

Deze week staat mijn camper in het oosten van Portugal aan de Alqueva rivier met uitzicht op de Spaanse oevers. Om bij de boerderijgebouwen te komen, rijd ik zeker 15 minuten door een schilderachtig heuvellandschap met kurkeiken, riviertjes en rondscharrelende Mertolenga koeien, Pata Negra varkens, geiten, paarden en schapen. Ik moet mezelf soms even knijpen, wat is het ongelofelijk mooi hier.

Maar mooi is niet perse het woord dat David en Anna zouden gebruiken wanneer ze deze plek in 2019 aantreffen. Het landgoed is in slechte staat en in rap tempo op weg naar het worden van een woestijn. De Portugese David en de Duitse Anna, die elkaar bijna 20 jaar geleden ontmoette in Lissabon, besluiten samen met hun goede vriend en businesspartner Thomas Sterchi, dit gebied te omarmen en om te toveren tot een vruchtbaar en gebalanceerd ecosysteem.

David en Anna zijn op dat moment geen boer, of zelfs verre van. Ze wonen in Berlijn en ontwikkelen samen met Thomas apps voor de gastronomie en de toeristische sector. Maar de staat van de wereld zet hen aan het denken. Ze willen bijdragen aan het oplossen van de klimaat- en voedselcrisis. Maar ze zoeken ook naar een manier om hun kinderen dichter bij de natuur te laten opgroeien en ze verlangen naar een vrij leven.

En dat vrij leven, dat is wel gelukt. Een paar dagen op Terramay mogen verblijven voelt als een groot cadeau. De zonsopkomsten zijn prachtig en ik hoor niets anders dan dieren. Maar de dagelijkse realiteit is natuurlijk lang niet altijd paradijselijk. Het is de missie van Anna en David om van Terramay een zelfvoorzienend en gebalanceerd ecosysteem te maken met vruchtbare grond dat gezonde en lekkere voedingsmiddelen produceert. Ga er maar eens aanstaan, met 560 hectare onder jouw verantwoordelijkheid. Dat vraagt om heel veel energie en een enorme investering.

Dan zou je denken; stapje voor stapje aan de slag. Maar hier niet. Bij Anna en David klotst de energie over de plinten en ze gaan volle kracht vooruit. Er gebeuren dan ook honderdduizend dingen tegelijkertijd. De rondscharrelende dieren zorgen d.m.v. holistische begrazing voor onderhoud van het landgoed en uiteindelijk voor vlees. Er wordt kurk geproduceerd, citrusfruit en olijven en granen worden in stroken gecombineerd met andere gewassen, direct gezaaid in ongeploegd land. Ook worden er meerdere voedselbossen aangeplant.

Het stralende middelpunt is de biologische tuin waar jaarlijks zo’n 55.000 kilo groente, fruit en kruiden geteeld wordt. De ambitie is om de gehele oogst weg te zetten bij restaurants in de omgeving, wat ze hier Gastronomy Supported Agriculture noemen. Maar het grootste deel van de oogst gaat naar het eigen ‘table to beach bar’ restaurant Raya en wordt verwerkt in de productiekeuken tot jams, pickles, pasta en bijzondere oliën. Het lekkers wordt weer verkocht in de webshop.

David en Anna zien Terramay als een platform om mensen te inspireren vanuit een ander perspectief naar de wereld te kijken. Daarom moet Terramy ook een ontmoetingsplek worden, zodat de impact van het bedrijf verder gaat rijken dan de grenzen van het landgoed. Dus wordt er keihard gewerkt aan het op poten zetten van mogelijkheden voor duurzaam toerisme. Een prachtige glamping heeft inmiddels het levenslicht gezien, er worden duurzame houten cabins geplaatst, er zijn paarden voor ritten over het landgoed en binnen nu en twee jaar moet op de top van de heuvel een luxe hotel gerealiseerd zijn.

Maar ook in eigen regio wordt buiten de muren van het landgoed gekeken. Terramay ligt in een gebied waar de dorpen door gebrek aan toekomstperspectief in een rap tempo vergrijzen. Daarom wordt het dichtbij gelegen dorp Rosário betrokken bij de plannen. Inmiddels is Terramay de derde grootste werkgever in de regio, het kantoor huist in Rosário en in mei opent Terramay er een bakkerij. Want een pasteleria en vers brood vormen in Portugal een onmisbaar onderdeel van een leefbare gemeenschap.

Ik kan eigenlijk maar met één ding afsluiten: heb je de mogelijkheid, komt dat zien!

🌱 Geniet je van mijn verhalen en wil je mijn missie steunen? Neem dan ook je Petje Af & join the grouppeas 🌱