Meneer Appel creeërt met zijn mobiele stroopfabriek een mooi en goed landschap voor iedereen
De afgelopen dagen was ik aan de slag bij peasmaker Michael Witjes, aka Meneer Appel. Met zijn mobiele stroopfabriek wil Michael hoogstamboomgaarden en voedselbossen economische waarde geven.
Michael groeide op tussen de hoogstamboomgaarden in de Betuwe. Elst is altijd zijn thuisbasis geweest en hij is verknocht aan deze plek. Wist je dat de Elstar, de favoriete appel van Michael, haar naam zelfs aan Elst ontleent?
Het is de missie van Michael om een landschap te creëren dat mooi en goed is voor iedereen. Dat betekent volgens hem een landschap dat waarde toevoegt op het gebied van ecologie, educatie, esthetiek, ethiek en economie. En in hoogstamboomgaarden kunnen al deze elementen samenkomen.
Meneer Appel beheert inmiddels zijn eigen hoogstamboomgaard ‘Het Appeland‘ in park Lingezegen. Hier staan bijzondere en oude appelrassen, zoals de Venkelappel en de Roosappel, en bij iedere appel heeft Michael wel een verhaal. Hij werkt volgens de principes van permacultuur en doet er alles aan om op zijn kleine postzegel een zo groot mogelijke biodiversiteit te creëren.
De boomgaard is Michaels paradijsje en hij geniet zichtbaar van deze plek. Sowieso is hij een mens vol passie. Tijdens het stroopmaken in zijn mobiele stroopfabriek zit hij helemaal in zijn flow en is het een feestje om met hem te werken. Michael noemt de fabriek een hobby, maar eigenlijk is het veel meer dan dat.
Twee jaar geleden begon Michael met het ontwikkelen van de stroopmobiel. Want als je gelooft dat hoogstamboomgaarden een waardevolle toevoeging voor het landschap zijn, dan moet er wel een goede bestemming zijn voor het fruit. En dat is stroop bij uitstek, maar de grote stroopfabrieken zijn niet geschikt voor de kleinschalige boomgaarden.
Dus nu toert Michael in het oogstseizoen door het land en verwerkt appels en peren tot pure, zoete stroop. Eigenaren van hoogstamboomgaarden en voedselbossen kunnen hun fruit brengen en ze krijgen het in de vorm van potjes stroop weer terug. Ook perst Meneer Appel het fruit van fruitbedrijven dat over is aan het einde van het seizoen, zoals wij afgelopen weekend deden bij Fruitbedrijf Horstink.
Stroopmaken is een langzaam en arbeidsintensief proces. Malen, inkoken, persen, weer inkoken… twee dagen lang waren wij in de weer om een paar honderd potten stroop te maken. De stroopfabriek is Michaels eigen creatie en een work in progress. Continu is hij bezig met bedenken hoe de stroop nog lekkerder kan en het proces efficiënter.
Michael heeft een drukke baan als ecoloog en het stroopmaken doet hij erbij. Maar hij kan niet wachten tot zijn Appelland in productie is en hij ook zijn eigen fruit kan verwerken tot de meest bijzondere stropen. En misschien wordt hij dan wel fulltime Meneer Appel, wat hij in zijn hart natuurlijk al zijn hele leven is.
🌱 Geniet je van mijn verhalen en wil je mijn missie steunen? Neem dan ook je Petje Af & ontvang mijn (reis)dagboek. 🌱
Ik ben Chantal en reis door het land in mijn camper searching for peas. Ik maak verhalen vol inspiratie over peasmakers; voedselveranderaars die werken met hun hart en zo de wereld veranderen. Ik ga aan de slag bij ze voor een dag of week. Zo leer ik hun missie beter kennen en kom ik erachter wat hen drijft als persoon. In de tussentijd probeer ik te ontdekken wat het voor mij betekent om een goed leven te leven. Mijn ervaringen deel ik met jullie.