Maarten geeft sinaasappelboeren in de Lecrín vallei toekomstperspectief
Mijn peasmaker van deze week, Maarten Erasmus, is bij uitstek een voorbeeld van een voedselveranderaar die gewoon is gaan doen. Hij geeft sinaasappelboeren uit zijn ‘Vallei van Geluk’ nieuw toekomstperspectief door het fruit rechtstreeks aan jou te verkopen.
Mijn camper deze week op zijn plek van bestemming krijgen, is geen eitje. Ik moet namelijk naar het hart van de Siërra Nevada. Hier woont Maarten samen met zijn vrouw Selma op grote hoogte volledig off grid. De rit kost me een jaar van mijn leven, maar jeetje wat is het de moeite waard.
Boven op de berg, net onder de sneeuwgrens, zijn Maarten en Selma 1,5 jaar geleden geland. Ze willen dan al langer off grid wonen en in NL is dat lastig te realiseren. Ze worden verliefd op deze plek met een fantastisch uitzicht over de Lecrín vallei en de oceaan tot aan Marokko toe. Als ik boven ben is het koud en stormachtig. Beneden in de vallei tussen de sinaasappelbomen lijkt het wel zomer.
De Lecrín vallei, ook wel de ‘Vallei van Geluk’ genoemd, staat bekend om de beste sinaasappels van Spanje. Wanneer Maarten voor het eerst langs de oude boomgaarden loopt, merkt hij dat veel vruchten in dikke lagen op de grond liggen. Hij leert al snel dat de boeren het niet makkelijk hebben. De prijzen zijn vaak te laag om te plukken en er is daardoor weinig geld voor het onderhoud van de boomgaarden.
Maarten wil niet de zoveelste expat zijn die met één been in Nederland blijft staan, hij wil onderdeel zijn van de lokale gemeenschap. Wat nou als hij de boeren gaat helpen met de afzet van de lekkere sinaasappels? Hij plaatst een bericht op LinkedIn om interesse te pijlen en de post explodeert. Hij besluit het ‘gewoon’ te gaan doen.
Als ik Maarten bezoek zitten de boeren midden in de oogst en is Maarten druk met de logistieke uitdaging om de sinaasappels naar Nederland te krijgen. Hij heeft geen ervaring met de export van fruit en moet alles nog leren. Maar ik merk bij hem een oprechte liefde en passie voor de boeren. Hij wil deze mensen echt vooruit helpen en de Lecrín vallei een vruchtbare toekomst geven.
Dus vliegen de pallets met onbespoten sinaasappels inmiddels de deur uit. De boeren krijgen een eerlijke kiloprijs die een stuk hoger is dan bij de sapfabriek en omdat tussenschakels ontbreken, betaalt de consument nog steeds een lagere prijs dan in de supermarkt. Eigenlijk is deze oplossing top voor iedereen.
De droom van Maarten is dat lokale boeren hun oude boomgaarden kunnen blijven onderhouden en niet gemotiveerd worden om over te stappen naar gewassen als avocado’s, die in deze vallei helemaal niet thuishoren. Ook hoopt hij door alleen met bio boeren te werken, andere boeren te motiveren om ook te stoppen met spuiten. En hij wil de consument een eerlijke prijs bieden, want dat kán gewoon.
Ondanks dat de ambities van Maarten groot zijn, laat hij zich niet gek maken. Hij wil rustig groeien, eerst deze tak van sport onder de knie krijgen. Maar het liefst stuurt hij zoveel mogelijk pallets naar Nederland, dan kan hij echt iets betekenen voor de boeren hier. En daarna is hij nog lang niet klaar. Er zijn hier ook heerlijke amandelen en goede olijfolie. Die willen zijn sinaasappelfans vast ook graag proeven.
Wil jij Maarten en de lokale boeren ook helpen? Bestel hier een doos sinaasappels. Heb je een groothandel, winkel(keten) of verwerk je sinaasappels en wil je die uit de Vallei van Geluk? Stuur mij of Maarten een berichtje!
🌱 Geniet je van mijn verhalen en wil je mijn missie steunen? Neem dan ook je Petje Af & ontvang mijn (reis)dagboek 🌱
Ik ben Chantal en reis door het land in mijn camper searching for peas. Ik maak verhalen vol inspiratie over peasmakers; voedselveranderaars die werken met hun hart en zo de wereld veranderen. Ik ga aan de slag bij ze voor een dag of week. Zo leer ik hun missie beter kennen en kom ik erachter wat hen drijft als persoon. In de tussentijd probeer ik te ontdekken wat het voor mij betekent om een goed leven te leven. Mijn ervaringen deel ik met jullie.