La Junquera brengt 1100 hectare verwoestijnd land weer tot leven
Deze week ben ik aan de slag op misschien wel één van de meest ambitieuze projecten die ik op mijn reis ben tegen gekomen. Peasmakers Yanniek Schoonhoven en Alfonso Chico de Guzmán transformeren door regeneratief te boeren 1100 hectare verwoestijnd land in Murcia.
Mijn camper staat deze week op La Junquera. Tot 1969 was dit een dorp met 120 inwoners, waarna het door de komst van de tractor verlaten werd, omdat de arbeiders niet meer nodig waren. Ik heb uitzicht vanuit mijn camper op de ruïnes van de boerderij, waar ook het woonhuis staat van Yanniek en Alfonso. De boerderij is al generaties lang in het bezit van de familie van Alfonso. Yanniek kwam hier zeven jaar geleden voor haar werk bij Commonland, de vonk tussen haar en Alfonso sloeg over en Yanniek is nooit meer weggegaan.
Het stel bleek op veel fronten een perfecte match. Alfonso en Yanniek vinden elkaar in de missie om deze regio weer op te laten bloeien, ieder met hun eigen focus. Alfonso richt zich op de boerderij en Yanniek op de Regeneration Academie. Deze academie, inmiddels een begrip in Nederland, geeft scholieren, studenten en professionals de tools om innovators te worden op het gebied van regeneratieve landbouw en ecosysteemherstel.
Wanneer ik richting La Junquera rijd vanuit het westen, kan ik het landschap niet anders beschrijven dan vijftig tinten bruin. Kale akkers, amandelboomgaarden zonder enige bodembegroeiing met hier een daar een eik of een klein struikje. Tegen mijn verwachting in, is dit ook het beeld op La Junquera. Ik moet echt even wennen aan de omgeving zonder groen. De realiteit is dat hier amper water is. De velden hadden nu al lang groen moeten kleuren door het ingezaaide graan. Maar door de droogte kiemt het niet en is voor het derde jaar de oogst onzeker.
La Junquera is van origine een gangbare graanboerderij en graan is nog steeds het belangrijkste gewas, maar inmiddels wel geheel biologisch. Daarnaast worden er amandelen en pistache geteeld en koeien onderhouden d.m.v. holistische begrazing het landgoed. Maar de droogte zorgt ervoor dat er gezocht moet worden naar nieuwe gewassen die hier beter floreren. Dus investeert het stel nu in een wijngaard en in kruiden als lavendel die gebruikt kunnen worden in etherische olie.
De missie van Alfonso en Yanniek is nergens noodzakelijker dan hier. Als het lukt op La Junquera om het landschap te transformeren, dan kan het werkelijk overal. Maar jeetje wat een ongelofelijke opdracht is dit. De bodem hier is rotsachtig, er zijn 55 vorstdagen per jaar en in de zomer wordt het makkelijk 40 graden. Regenen doet het soms wel 9 maanden niet. Er staat vaak een ferme wind en hier wonen is echt wel even wennen. De term ‘the middle of knowhere’ is voor deze plek zowat uitgevonden, het stroom valt regelmatig uit en waterdruk is een luxe goed.
Een goed beeld krijgen van het landgoed en begrijpen wat regeneratie is, kan het beste vanaf een paardenrug. De golvende lijnen die ik tijdens mijn rit met Yanniek zie, zijn een soort greppels om te zorgen dat als het regent, het water daarin loopt en de vruchtbare toplaag niet wegspoelt. Er zijn poelen en vijvers aangelegd om zoveel mogelijk water vast te houden. Overal zie ik jonge boompjes die moeten gaan zorgen voor een betere bodemkwaliteit en meer biodiversiteit. En als het zou gaan regenen, dan zou ik ook zien dat er overal bodembedekkers staan die de bodem vasthouden.
Om op een plek als La Junquera het ecosysteem te herstellen met regeneratief boeren, dan moet je echt met heel je hart voor je missie gaan. En gelukkig maar dat mensen als Yanniek en Alfonso geloven in het bijna onmogelijke. Zeker de helft van Zuid Europa staat een toekomst te wachten zoals Murcia, waar droogte zal gaan zorgen voor mislukte oogsten en armoede. Yanniek en Alfonso banen met hun team de weg naar een vruchtbare toekomst voor dit soort gebieden.
Wil je Yanniek en Alfonso helpen bij hun missie?
Bestel de heerlijk amandelen van La Junquera door een amandelboom te adopteren. De Regeneration Academy is op zoek naar funding en je kunt natuurlijk ook een cursus bij hen volgen.
🌱 Geniet je van mijn verhalen en wil je mijn missie steunen? Neem dan ook je Petje Af & ontvang mijn (reis)dagboek 🌱
Ik ben Chantal en reis door het land in mijn camper searching for peas. Ik maak verhalen vol inspiratie over peasmakers; voedselveranderaars die werken met hun hart en zo de wereld veranderen. Ik ga aan de slag bij ze voor een dag of week. Zo leer ik hun missie beter kennen en kom ik erachter wat hen drijft als persoon. In de tussentijd probeer ik te ontdekken wat het voor mij betekent om een goed leven te leven. Mijn ervaringen deel ik met jullie.