Grand Carob geeft de Johannesbroodboom de glansrol die het verdient

Als we willen dat inheemse, regeneratieve gewassen een glansrol gaan krijgen, dan moet er een robuuste markt voor zijn. En dat is precies wat peasmaker Nuno Alves met zijn merk GRAND CAROB probeert re realiseren.

Nuno is opgegroeid met de imposante johannesbroodboom die je overal in de Algarve ziet. Afspreken met zijn vriendjes deed hij onder de “Alfarrobeira” en smaak van de vrucht is hem dierbaar. Nuno is trots op carob en wil de donkerbruine peul dan ook de glansrol te geven die het verdient. Weg van de toepassingen die wij vooral kennen als chocoladevervanger, bindmiddel en ja, ook konijnenvoer.

De jonge ondernemer is ervan overtuigd dat carob het gewas van de toekomst is. Het bevat veel vezels, calcium en vitaminen en heeft een zoete, caramelachtige smaak. Daarnaast staan de bomen letterlijk overal en hebben ze een belangrijke rol in het revitaliseren van gebieden die aan het verwoestijnen zijn. De teelt vraagt om zeer weinig water en chemicaliën zijn overbodig. Juist met het oog op alle gevolgen van klimaatverandering, die Portugal al sterker voelt dan waar dan ook, zou Nuno zomaar eens gelijk kunnen krijgen.

Zes jaar geleden volgde Nuno een zuivelvrij dieet. Hij zat in de kroeg en bedacht ineens dat er nog geen plantaardige melk bestond van carob. Hij begon in zijn eigen keuken met het ontwikkelen van de plantaardige drank. Niet gemaakt van de peul vermalen tot poeder, zoals carob gebruikelijk verwerkt wordt, maar van geroosterde grove stukken carob met veel smaak. De zoektocht naar het juiste recept leidde uiteindelijk tot zijn start-up Grand Carob. Een merk dat zijn geliefde gewas moet laten shinen juist buiten de grenzen van Portugal.

In de kleine productiefaciliteit midden in de Algarve, staat een imposant apparaat waarin Jefferson, de technische businesspartner van Nuno, de carob peulen roostert. Het proces doet verdacht veel denken aan dat van cacao. Maar Nuno wil ten alle koste wegblijven bij die vergelijking, want carob is vooral géén vervanger. Terwijl daar ook juist een weer marktkans ligt, want carob heeft op alle fronten een veel lagere impact dan cacao. Maar Nuno begrijpt als geen ander dat framing belangrijk is om carob het podium te laten pakken als het lekkers van de toekomst.

Ik werk deze week mee in de granola productie, het nieuwste product van Grand Carob waarin stukjes geroosterde carob en lokale sinaasappels zitten en zelfs lokaal zout. Het product won vorige week nog een belangrijke award in de UK van The Grocer. Maar het stopt wat Nuno betreft niet bij granola en ‘melk’. Hij wil carob op ieder moment van de dag een toepassing geven. Dus hij is druk bezig met nieuwe producten.

De producten van Grand Carob zijn inmiddels te koop in een aantal Portugese supermarkten en de eerste stapjes op de Spaanse markt zijn ook gezet. Maar, Nuno wil ook graag in Nederland het schap op. Want Portugal is een trendvolger als het om dit soort innovatieve producten gaat. Juist het noorden kan voor Grand Carob de sleutel zijn tot verdere opschaling.

Heb je interesse in de producten van Nuno. Weet hem of mij te vinden!

Wil jij ook bijdragen aan mijn missie? Join the grouppeas hier