Brute Bonen haalt met ieder kopje koffie CO₂ uit de lucht

Al koffie drinkend CO₂ uit de lucht halen? Met de bonen uit het bos van peasmaker Jop Bröcker kan het echt.

Ik ben deze week aan de slag bij het Haagse Brute Bonen. Jop brandt en verkoopt koffie die geteeld wordt in het bos. Misschien heb je er nog nooit over nagedacht hoe koffie geteeld wordt, maar de overgrote meerderheid van de koffie die wij drinken komt van grootschalige plantages. In Brazilië bijvoorbeeld zijn enorme monoculturen ter grootte van de provincie Utrecht geen uitzondering.

Koffie is een schaduwplant en eigenlijk is het veel logischer om de bessen in een bos te telen. Tot die conclusie kwam Jop een aantal jaar geleden ook. Hij besluit net voordat Covid losbarst om zijn baan op te zeggen en verse koffie per post te gaan verkopen. Maar hij beseft al snel dat hij daarmee de wereld niet per se veel beter maakt. Koffieproductie vraagt om veel landoppervlakte, water en heeft een hoge CO₂-footprint. Jop wil de wereld juist groener maken.

Dan leest hij een artikel in de krant over koffie geteeld in bossen en hij weet meteen: dit is the way to go. De Brute Bonen van Jop komen vandaag de dag uit de jungle van India, Bolivia en Guatemala. Uit dezelfde bossen komen ook andere producten, zoals cacao, specerijen en hout en daarmee geeft deze methode meer bestaanszekerheid voor de boer.

De koffiebossen zorgen daarnaast voor meer biodiversiteit en een betere bodemkwaliteit en zijn efficiënter in watergebruik in vergelijking met monoculturen. En: ze zorgen voor CO₂-vastlegging. Voor de plantage in Bolivia is doorgerekend dat voor ieder kopje dat je hier drinkt, er meer CO₂ vastgelegd wordt dan dat er uitgestoten wordt. Dus hoe meer koffie van Brute Bonen, hoe meer bos erbij komt en hoe meer CO₂ er vastgelegd wordt.

Jop starte zijn ondernemersreis in de online marketing wereld en een ‘geoptimaliseerde klantervaring’ is echt zijn ding. Die achtergrond heeft hij meegenomen naar de koffiewereld. Om de week is er de Brute Bonen Branddag. De klanten worden via WhatsApp uitgenodigd om te laten weten of ze mee willen doen. De bonen, afgestemd op de smaak en het type koffiemachine van de klant, worden op maandag gebrand. Dezelfde dag gaan ze nog op de post. Versere koffie drinken kan praktisch niet.

Op WebwinkelKeur scoort Brute Bonen een 9,9. Ja, als Jop iets doet, dan doet hij het goed. De meeste klanten kopen Brute Bonen omdat de smaak, kwaliteit en service extreem goed zijn. En Jop snapt als geen ander dat die factoren het succes van zijn bedrijf bepalen. Maar het gaat hém uiteindelijk om dat bos. Hij snapt simpelweg niet waarom we niet alle koffie in bossen telen.

Jop wil ervoor zorgen dat alle koffie die in de wereld gedronken wordt, uiteindelijk uit het bos komt. En ja, die missie is groter dan hemzelf. Uit het bos in Bolivia komt steeds meer koffie en zijn klanten kunnen dat niet allemaal opdrinken. Dus Jop wil ook graag dat andere koffiebedrijven zijn boskoffie gaan inkopen. Naast koffie komt er ook bijzondere Criollo-cacao uit het Brute Bonen-bos in Bolivia. Die krijgt inmiddels een plekje in een fantastische 70%-reep van de Haagse Cacaofabriek, de andere onderneming van Jop.

Wat Jop voor mij bijzonder maakt als ondernemer, is dat hij gelooft dat zijn missie uiteindelijk alleen kan slagen als hij het samen doet. Zo werkt hij aan een model waarbij de koffieboeren mede-eigenaar kunnen worden van Brute Bonen. Maar ook dichter bij huis betrekt hij zoveel mogelijk mensen bij zijn missie. Het branden en inpakken van de koffie wordt gedaan door een vaste club mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, waar ik deze week mee mocht samenwerken.

Koffie is één van mijn grote passies en het meewerken bij Brute Bonen heeft dit verder aangewakkerd. Maar ik maak me tegelijkertijd al langer zorgen over de impact van mijn dagelijkse bakkie. Wat Jop doet, geeft mij hoop. Het laat zien dat er manieren zijn om te blijven genieten van wat belangrijk voor ons is, maar wel binnen de grenzen van onze planeet.

Wil jij Jop ook helpen bij zijn “alle koffie uit het bos” missie?
🫛 Doe mee aan de Brute Bonen branddag en drink de lekkerste verse koffie thuis of op het werk.
🫛 Ga een bakkie doen bij de Brute Bonen Espressobar.

🌱 Geniet je van mijn verhalen en wil je mijn missie steunen? Neem dan ook je Petje Af 🌱